Vähähiiliseen rakentamiseen on monta reittiä - Mielipide | HS.fi

Vähähiiliseen rakentamiseen on monta reittiä

Rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia arvioitaessa täytyy tarkastella koko elinkaarta.

26.11. 2:00

Rakennetun ympäristön rooli on keskeinen tavoitellessamme hiilineutraalia Suomea vuonna 2035 ja ilmastoneutraalia Eurooppaa 15 vuotta myöhemmin. Huoli valtionhallinnon kapeakatseisuudesta siirtymää toteuttavista keinoista (HS Mielipide 10.11.) on onneksi turha.

Kolmasosa kasvihuonekaasupäästöistämme syntyy rakennuksista ja rakentamisesta. Myös luonnonvaroja ja energiaa kuluu paljon. Rakentamisen päästöt on saatava laskuun. Vähähiiliseen rakentamiseen ei ole oikotietä. Oleellista on löytää hankkeeseen sopivat ratkaisut. Kaikki lähtee hyvästä suunnittelusta.

Koska uudet rakennukset tehdään jo energiapiheiksi, korostuu materiaalien merkitys. Kun rakennuksia korjataan, on usein tärkeintä parantaa energiatehokkuutta. Pitkäikäisyys ja muunneltavuus ovat tärkeitä. Turhaa ei kannata rakentaa.

Rakennusmateriaalien ympäristövaikutuksia arvioitaessa täytyy tarkastella koko elinkaarta. Jotta voimme hillitä ilmastonmuutosta nopeasti, elinkaaren alun haitalliset ilmastovaikutukset on minimoitava. Kierrätetyt tai uusiutuvat raaka-aineet auttavat tässä.

Seuraava askel on siirtyä kierrätyksestä kiertotalouteen. Suomi ajaa EU:n rakennustuoteasetuksen uudistamista siten, että saamme yhteiset, uudelleenkäytön mahdollistavat pelisäännöt. Materiaalien tehokas käyttö pienentää päästöjä, säästää luonnonvaroja ja ehkäisee luontokatoa. Rahaakin säästyy.

Ilmastotyöhön on tarjolla tukea. Tarjoamme 40 miljoonaa euroa rakennetun ympäristön ilmastonmuutosta torjuvien ja vähähiilisyyttä tukevien tuotteiden, palveluiden, teknologioiden ja toimintamallien kehittämiseen. Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman seuraava rahoitushaku aukeaa joulukuussa. Odotamme innolla uusia ideoita.

Esitys kaavoitus- ja rakentamislaiksi on lausunnoilla. Tavoitteena on, että kaikessa rakentamisessa ja alueidenkäytössä huomioidaan ilmastonmuutoksen torjunta ja sopeutuminen. Rakentamista ohjataan vähähiiliseksi teknologia- ja materiaalineutraalisti. Kiertotalous ja digitalisaatio valjastetaan hyödyksi.

Rakentaminen on iso lohko ilmastoratkaisua. Kaiken rakentamisen ja koko rakentamisen ketjun on oltava mukana muutoksessa.

Kirsi Martinkauppi

hallitusneuvos, ympäristöministeriö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide