Vanhat klassikot eivät innosta nuoria - Mielipide | HS.fi

Vanhat klassikot eivät innosta nuoria

26.11. 2:00

Yhä harvempi nykynuori kiinnostuu kaunokirjallisuudesta, mikä onkin kehittymässä suureksi ongelmaksi. Syitä nuorten lukemattomuudelle on monia, mutta yksi tekijä nousee ylitse muiden.

Kouluissa nuorille työnnetään käteen lähinnä vaikeasti ymmärrettäviä klassikoita. Jos oikein onnistaa, voi kirja olla kirjoitettu 2000-luvulla, mutta tässä tapauksessa joka toinen sana on kirosana, tai kirja on muuten vain kovin seksuaalinen tai väkivaltainen. Itse kirjoja vapaa-ajalla lukevana ihmisenä havahduin siihen, etten ole saanut yhtäkään oikeasti lukemaan inspiroivaa lukutehtävää koulusta ala-asteen jälkeen.

Koska meille tyrkytetyt kirjat todellakin ovat tätä luokkaa, ei pitäisi olla yllätys, että suuri osa nuorista ei vaivaudu niitä lukemaan. Mutta voiko heitä edes syyttää siitä? Mikäli kouluissa tarjottaisiin edes silloin tällöin mahdollisuus lukea nykyaikaisia kirjoja, joista nuoret voisivat saada aidosti miellyttävän lukukokemuksen, monen motivaatio kirjojen lukemiseen voisi nousta.

Elli Pöyhönen

lukiolainen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide