En ole koskaan hävennyt, kun olen poistunut juhlista pää selvänä - Mielipide | HS.fi

En ole koskaan hävennyt, kun olen poistunut juhlista pää selvänä

Pikkujoulujuhlissa ilonpilaajia ovat ne, jotka nimittelevät raittiita ilonpilaajiksi.

Alkoholittomien juomien suosio on lisääntynyt.

25.11. 15:15

Maaret Kallio kysyi kolumnissaan (HS 24.11.), miksi alkoholista kieltäytyvä ihminen joutuu häpeämään. Mielestäni ihmisen, joka ei halua humaltua ja haluaa säilyttää normaalin järjenjuoksun, ei tarvitse hävetä. Kallio luetteli syitä, jotka ovat juomattomuuden taustalla, ikään kuin kyseessä olisi sairaus eikä ihmisen normaali tilanne.

Sinänsä ansiokas kirjoitus korostaa ilmiötä, jota ei ole juuri tutkittu ja saattaa hämmentää niitä nuoria, joiden elämään alkoholi ei kuulu. Pitääkö minun hävetä? Minäkö olenkin erilainen nuori? Kun on elänyt 1970-luvun kostean työkulttuurin ilmapiirin, lause ”juomattomuuden myötä syntyvä ulkopuolisuus tekee kipeää ja lisää paineita” tuntuu hieman oudolta. Tuskin alkoholista vapaan elämäntavan valinnut odottaa kutsuja ”kosteisiin bileisiin”.

Pikkujoulujuhlissa ja vastaavissa ilonpilaajia ja mielensä pahoittajia ovat ne, jotka nimittelevät raittiita ilonpilaajiksi. Koskaan en ole hävennyt, kun olen poistunut juhlista pää selvänä. Juopon maineen sitä vastoin saa helposti, ja sen luulisi hävettävän.

Toisaalta suomalainen humalahaluinen ongelmajuominen on enemmän kuin yhden messun arvoinen, ja jokainen aikuinen voi vapaasti valita, miten suhtautuu alkoholiin.

Esa Hyytinen

Hyvinkää

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide