Helsingin viheralueet tulisi suojella pysyvästi - Mielipide | HS.fi

Helsingin viheralueet tulisi suojella pysyvästi

Kaupunkimme kaavoitus näyttää palvelevan ensisijaisesti rakennuttajien ja kiinteistösijoittajien intressejä.

30.11.2021 2:00

Luonnon tila heikkenee nopeasti, ja luontokato etenee myös Pohjoismaissa. On tärkeää etsiä keinoja kaupunkiluonnon suojeluun.

Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamassa raportissa esitellään 15 pohjoismaisen kaupungin näkemyksiä siitä, miten kaupunkeja viherryttämällä luodaan hyviä elinympäristöjä.

Raportissa todetaan, että kaupunkien viheralueilla on tärkeä merkitys ihmisten terveydelle, kasvi- ja eläinlajistolle sekä luonnon monimuotoisuudelle. Viheralueet myös puhdistavat ilmaa ja vaimentavat melua. Ne toimivat pandemioiden aikana myös tärkeänä henkireikänä asukkaille, ja helteillä ne viilentävät kaupunkia.

Tästä tiedosta huolimatta viheralueet nousevat harvoin kaupunkikehityksen keskiöön. Tämä koskee erityisesti Helsingin kaupunkisuunnittelua ja kaavoitusta, joka esiintyy yhtenä esimerkkinä ministerineuvoston raportissa.

Kaupunkimme kaavoitus näyttää palvelevan ensisijaisesti rakennuttajien ja kiinteistösijoittajien intressejä kaupungin oman ilmastohätätilan julistuksesta huolimatta: Helsingissä kaavoitetaan ja rakennetaan asuntoja ja liikenneinfraa edelleen viheralueille, vaikka puistoja ja metsiä tulisi voimallisesti lisätä ja niiden rahoitus turvata.

Toinen epäkohta koskee asukasdemokratiaa ja asukaskuulemisia. Asukkaat pitäisi saada päätöksenteossa keskiöön, mutta todellisuudessa meidän äänemme käytännössä edelleenkin kokonaan sivuutetaan.

Odotamme siksi suunnanmuutosta kaupunkisuunnittelussa, sillä kaupunkien viheralueiden runsaus ja monipuolisuus on keskeinen tekijä viihtyvyyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Glasgow’n ilmastosopimuksen jälkeen onkin syytä olettaa, että Helsinki maamme pääkaupunkina ottaa asiakseen toimia suomalaisten kaupunkien etunenässä esimerkillisesti; että se kaikin mahdollisin keinoin ryhtyy ehkäisemään luontokatoa, ja alkaa lisätä ja ylläpitää kaupungin hiilinieluja kaikissa kaupunkialueen vanhoissa uhanalaisissa ja kaupungin asukkaille elintärkeissä luontokohteissa.

Helsingin Sanomien omien ympäristötoimittajienkin raportit ovat todella vakavaa luettavaa. Nekin kannustavat juuri tämänkaltaisiin johtopäätöksiin ilmastonmuutoksen vastaisissa kiireellisissä toimissa.

Yhtäkään Helsingin puistoa tai muuta luontokohdetta ei ole enää varaa menettää minkäänlaisen lisärakentamisen vuoksi. Kaikki uudet liikenneratkaisut ja rakentaminen voidaan niin halutessa suunnitella kajoamatta puustoon. Tämä näkökulma on myös kaupungin asukkaiden, kaupungin päättäjien ja valtuuston jäsenten suuntaan selkeästi ilmaisemamme toive. Helsingin olemassa olevat viheralueet tulee pysyvästi rauhoittaa.

Jaana Patrakka

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Christine Candolin

taiteen maisteri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide