Kun ihminen sairastuu, käsitys itsestä muuttuu - Mielipide | HS.fi

Kun ihminen sairastuu, käsitys itsestä muuttuu

Sairastunut ja hänen lähipiirinsä tarvitsevat tukea. Erityisen hankalaa on puhua sairaudesta, joka ei näy ulospäin.

29.11.2021 2:00 | Päivitetty 29.11.2021 7:52

Pitkäaikaisen sairauden ja kipujen kanssa eläminen on raskasta, ja siitä puhuminen voi olla jopa mahdotonta. Erityisen hankalaa on puhua näkymättömästä sairaudesta – eli sairaudesta, joka ei näy ulospäin. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa tulehdukselliset suolistosairaudet.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus ovat yleistyneet viime vuosina rajusti. Niitä sairastaa tällä hetkellä yli 55 000 suomalaista, ja diagnoosin saa vuosittain yli 2 000 ihmistä. Yleisimmin tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD diagnosoidaan 15–35 vuoden iässä. Syytä sairauteen ei edelleenkään tunneta, mutta uusien diagnoosien määrä ei näytä laskevan. On siis tärkeää pohtia, kuinka kohtaamme sairastuneita ihmisiä – niin työelämässä, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin.

IBD:n vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ovat yksilöllisiä, ja toimintakyky voi vaihdella paljonkin sairauden eri vaiheissa. Suuri osa sairastuneista pystyy elämään normaalisti. Sairauden aktivoituessakin opiskelu- ja työpaikan joustot sekä yksilölliset ratkaisut mahdollistavat yhdenvertaisen elämän.

Koska sairaus vaikuttaa koko loppuelämään, sairastuneen on opeteltava tuntemaan itsensä uudelleen ja harjoiteltava uusia tapoja olla arkisissa tilanteissa itsensä ja muiden kanssa. Itsen hyväksymisessä tärkeässä roolissa ovat ympäristön tuki, sallivuus ja jousto. Puhuminen läheisten, vertaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa auttaa sairauden hyväksymisessä sekä arjessa jaksamisessa.

Hyväksynnän pitkässä prosessissa merkittävää on se, miten ympäristö suhtautuu hankaliin tunteisiin. Voiko niistä puhua? Voiko toista yrittää ymmärtää, vaikka ei osaisikaan sanoa mitään viisasta? Vai onko sittenkin helpompi vain olla, kuin mitään ei olisi muuttunut, ja ohittaa kipeät asiat? Jälkimmäinen on arjessa helpoin ja kivuttomin ratkaisu, mutta samalla sen voi mieltää tosiasioiden kieltämiseksi.

Meidän kaikkien olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa suhtautumistamme kehoomme. Olemmeko me hyväksyviä itseämme kohtaan? Miten me suhtaudumme sairauteen ja sairastuneisiin?

Sallivat ihmiset rakentavat sallivan yhteiskunnan. Sallivuus taas tuo vapautta ja vapaus hyvinvointia.

Ulla Suvanto

toiminnanjohtaja, IBD ja muut suolistosairaudet ry

Leena Ehrling

kouluttajapsykoterapeutti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide