Järkevämpi työnjako parantaisi perusterveydenhuollon palvelujen saamista - Mielipide | HS.fi

Järkevämpi työnjako parantaisi perusterveydenhuollon palvelujen saamista

Yksi vaihtoehto hoidon varmistamiseksi on lääkäri–lähihoitaja-työparimalli.

2.12.2021 2:00

Hoitajapula pahenee Suomessa. Samanaikaisesti hallitus on valmistellut esitystä perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta. Tavoitteena on parantaa perustason palveluiden saatavuutta tulevaisuuden sote-keskuksissa.

Lausunnolla olevassa hallituksen esityksessä kuitenkin rajoitetaan nimikesuojattujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden (lähihoitaja) toimintaa perusterveydenhuollossa hoidon tarpeen arvioinnin osalta. Tällaisessa työvoimatilanteessa tehtävien rajaaminen on käsittämätöntä.

Yksi vaihtoehto hoidon varmistamiseksi on lääkäri–lähihoitaja-työparimalli. Perusterveydenhuollon lääkärit ovat tukeneet tätä mallia, sillä he kokevat arjessaan olevan runsaasti oheistehtäviä, jotka syövät aikaa potilaiden hoidolta.

Kansalaisten fyysiset ja psyykkiset hoidon tarpeet ovat lisääntyneet. Kaikki ammattilaiset, myös lääkärit, tarvitsevat työn sujuvoittamiseksi yhteistyötä muiden ammattihenkilöiden kanssa. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto on esittänyt lähihoitajia lääkärin työpariksi, koska sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöinä lähihoitajat pystyvät työskentelemään laaja-alaisesti perustason palveluissa.

Väheksymättä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden, kuten sairaan- ja terveydenhoitajien, työtä heidän koulutuksensa menee mielestäni osittain hukkaan lääkärin avustamisessa tehtävissä, jotka soveltuvat lähihoitajille. Näitä tehtäviä ovat potilaiden ohjaus ja neuvonta, avustaminen toimenpiteissä, lääkitystietojen tarkistaminen reseptikeskuksesta sekä työhuoneiden varustelu. Näistä useat ovat työtehtäviä, jotka on rajattu terveydenhuollon ammattihenkilöiden tehtäviksi, eikä niihin siksi sovellu vaikkapa kaupallisen koulutuksen saanut.

Henkilöstörakenteilla vaikutetaan oikea-aikaisten ja vaikuttavien perustason palveluiden saatavuuteen, kustannuksiin, sekä henkilöstön riittävyyteen. Lähihoitajatutkintoa on kehitetty säännöllisesti vastaamaan työelämän osaamistarpeisiin.

Sote-keskusten toimintaa suunniteltaessa ei ole mitään järkevää syytä tehdä tarpeettomia rajauksia lähihoitajien työnkuviin.

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide