Vaarantaako sairaanhoitopiirien autonomia potilasturvallisuuden? - Mielipide | HS.fi

Vaarantaako sairaanhoitopiirien autonomia potilasturvallisuuden?

Potilasta ei kuljeteta aina lähimpään sairaalaan.

2.12.2021 2:00

Jämijärvellä tapahtui seitsemän vuotta sitten suuronnettomuus, jossa kuoli kahdeksan laskuvarjo­hyppääjää. Onnettomuustutkinta­keskus selvitti myöhemmin pelastus­viranomaisten toimintaa. Kävi ilmi, että lääkärihelikopterin lähtö onnettomuus­paikalle Satakuntaan viivästyi 22 minuuttia.

Syynä oli se, että Satakunnan sairaan­hoitopiirin alueella lääkäri­helikopteria ei ollut määritelty hälytys­ohjeessa ensivasteeseen, joten päivystävä ensihoitolääkäri joutui kopterin erikseen tilaamaan. Hätäkeskus ei siis hälyttänyt helikopteria Satakunnan alueelle automaattisesti.

Sairaanhoitopiirit ovat autonomisia, joten niiden hälytysohjeet voivat erota toisistaan huomattavasti. Laki ei myöskään edellytä lähimmän hälytysyksikön käyttämistä.

Kuopiossa järjestettiin viime viikon perjantaina väitöstilaisuus, jossa Jukka Pappinen väitteli ensihoitopalveluiden alueellisesta saatavuudesta. Pappinen työskentelee lääkärihelikopteriyhtiö Finnhemsin tutkimus- ja kehitysasiantuntijana. Hän selvitti tutkimuksessaan ensihoidon hälytystehtäviä paikkatietojen avulla.

Paikkatietoihin perustuvan tutkimuksen avulla pystytään arvioimaan julkisen terveydenhuollon tasa-arvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Pappinen käytti materiaalinaan noin 20 000:ta ensihoitotehtävää, joissa hälytyksen syyksi oli arvioitu äkillinen aivoinfarkti tai aivoverenvuoto. Hän havaitsi, että joka kuudes tehtävä sijaitsi paikassa, jossa nopeimmin tavoitettava sairaala ei ollut sairaanhoitopiiri- tai erityisvastuualuerajojen mukainen.

Siis mahdollisesti 3 000 potilasta kuljetettiin lähimmän sairaalan sijaan siihen sairaalaan, jonka sairaanhoitopiiriin ambulanssi kuului. Sairaanhoitopiirit kun ovat autonomisia.

Pappisen toinen merkittävä havainto oli se, kuinka lääkärihelikopterien käyttö vaikuttaa syrjäseutujen asukkaisiin. Jopa kolmannes yliopistosairaalatasoista hoitoa vaatineista potilaista olisi päässyt helikopterilla noin puoli tuntia nopeammin hoitoon kuin ambulanssilla.

Suomessa on kuusi lääkärihelikopteritukikohtaa, ja tarkoitus on perustaa kaksi lisää: Seinäjoelle ja Kouvolan Uttiin.

Asiantuntijaryhmän mukaan Kaakkois-Suomessa sopivin sijoituspaikka olisi ollut Lappeenranta, jossa lääkärikopteri tavoittaa huomattavan määrän ihmisiä. Sijoituspaikka vaihtui ministeritason kotiinpäin vetämisen myötä paljon syrjäisempään Uttiin.

Jo nyt sairaanhoitopiirien autonomia voi estää kuljettamasta potilasta lähimpään sairaalaan. Kopteritukikohdan olisi hyvä sijaita edes mahdollisimman lähellä potilaita.

Kirjoittaja on HS:n aluetoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide