Uupuneiden perheiden tulee saada ajoissa apua - Mielipide | HS.fi

Uupuneiden perheiden tulee saada ajoissa apua

Järjestöt ja seurakunnat tarjoavat laajaa vanhemmuuden ja parisuhteen tukea

7.12.2021 2:00

Suomalaiset vanhemmat ovat tutkimusten mukaan uupuneita. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset vanhemmat olivat seitsemänneksi uupuneimpia. Syyt juontavat kulttuurimme yksilökeskeisyydessä ja avun saamisen vaikeudesta.

Vuonna 2020 yhteisvastuukeräyksen teemana oli vanhemmuus. Keräyksen tuotoilla käynnistettiin vuoden 2021 aikana Mannerheimin Lastensuojeluliitossa, Pelastakaa Lapsissa ja Kirkkopalveluissa vanhemmuuden tuen kehittämistä eri puolilla Suomea. Lähtökohdat kehittämistyössä olivat perheille suunnatut kyselyt, joissa selvitettiin perheiden toiveita vanhemmuuden tuelle. Keskeiset tarpeet olivat vertaisuuden ja vertaistuen tarve, perheille järjestetyt yhteiset erilaiset tapaamiset ja tapahtumat, perheiden kohtaamispaikat ja asiantuntija-alustukset lasten kasvatuksesta.

Vanhempien toiveet eivät ole kovin monimutkaisia eivätkä ihmeellisiä. Monet järjestöt sekä seurakunnat toteuttavat matalan kynnyksen toimintaa. Järjestöillä ja seurakunnilla onkin vahva rooli varhaisessa ja kynnyksettömässä vanhempien ja perheiden tuessa, kuten erilaisissa perheille suunnatuissa kohtaamispaikoissa ja muissa vertaistuen mahdollistavissa toiminnoissa.

Järjestöt ja seurakunnat tarjoavat myös laajaa ammatillista vanhemmuuden ja parisuhteen tukea. Tämä olemassa oleva toiminta on tärkeää nivoa osaksi hyte-alueen (hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen) perhekeskus- ja kohtaamispaikkatoimintaa. Aidolla yhteistyöllä ja ihmislähtöisellä lapsi- ja perhepalvelujen kehittämisellä perheiden tarpeet tulevat huomioiduksi. Tämä edellyttää resursseja toiminnan järjestämiseen, perheiden ohjaamista toiminnan pariin sekä verkostoyhteistyön koordinaatiota.

Paras tuki vanhemmille on, että kuulemme aidosti heidän toiveensa ja kutsumme heitä mukaan toimintaan. Perheiden kannalta olennaista ei ole se, mikä toimija palvelun tai kohtaamispaikan tarjoaa, vaan se, että palvelu on oikea-aikaista, kynnyksetöntä, lähellä ja perheiden toiveiden mukaista. Tällaisia palvelukokonaisuuksia haluamme olla yhdessä kehittämässä.

Hanna Tulensalo

kehittämispäällikkö, Pelastakaa Lapset

Tarja Satuli-Kukkonen

kehittämispäällikkö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Sari-Annika Pettinen

johtava asiantuntija, Kirkkohallitus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide