Palvelualojen työolot saadaan kuntoon rahalla ja työntekijöitä kuuntelemalla - Mielipide | HS.fi

Palvelualojen työolot saadaan kuntoon rahalla ja työntekijöitä kuuntelemalla

Työntekijät uupuvat yhteiskunnallisesti merkittävillä aloilla.

29.11.2021 2:00

Ihmiset uupuvat työtaakkaansa eri aloilla. Mikä näitä liian raskaiksi käyneitä aloja yhdistää? Niitä yhdistää se, että ne ovat kaikki suuria menoeriä yhteiskunnalle. Työntekijöiden laajamittainen uupuminen kuitenkin osoittaa, että näille aloille tarvitaan edelleen lisää resursseja, eli rahaa. Ja ikävä kyllä, rahaa tarvitaan paljon.

Ihmiset sairastuvat jatkossakin, joten olisi hyvä, jos sairaanhoitajat jaksaisivat hoitaa sairaita eivätkä vaihtaisi alaa. Lapset ja perheet tarvitsevat varhaiskasvatusta, jota ei kuitenkaan pystytä tarjoamaan, jos varhaiskasvattajat eivät pysy alalla. Nuoret, tulevat veronmaksajat, tarvitsevat yleissivistävää lukiota, eikä se onnistu ilman lukion opettajia. Yhteiskunnan toimiminen nyt ja tulevaisuudessa edellyttää, että kaikki nämä palvelut toimivat hyvin.

Työntekijät uupuvat yhteiskunnallisesti merkittävillä aloilla. Työntekijöitä tulisi kuunnella ja työoloja kehittää kuullun pohjalta rivakasti ja reilusti – olipa kyse sitten suhdelukujen muutoksista, palkankorotuksista tai pysyvyydestä ja toistuvien suurten muutosten hillitsemisestä. Tärkeintä on, että kehittämistä tehdään aidosti työntekijöitä kuuntelemalla. Pikku näpertely ei enää riitä siihen, että nämä tärkeät palvelut toimivat ja ihmiset voivat luottaa niiden toimintaan.

Annukka Mikonranta

varhaiskasvatuksen opettaja

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide