Sepeli estää liukastumisia tehokkaasti - Mielipide | HS.fi

Sepeli estää liukastumisia tehokkaasti

Kunnossapitolaki edellyttää, että katualueiden liukkaus torjutaan säätilan aiheuttamia muutoksia ennakoiden.

1.12.2021 2:00

Ilkka Roitto kritisoi sepelin levittämistä pyöräväylille (HS Mielipide 25.11.). Vesa Linja-aho puolestaan ehdotti, että väylät hiekoitettaisiin sepelin sijaan tavallisella hiekalla (HS Mielipide 28.11.).

Kunnossapitolaki edellyttää, että katualueiden liukkaus torjutaan säätilan aiheuttamia muutoksia ennakoiden. Tietyissä olosuhteissa ilman kosteus voi tiivistyä liukkaudeksi tienpintaan suojasäälläkin. Näin käy helposti meren lähellä esimerkiksi Kaivopuistossa. Siksi liukkautta voi olla tarpeen torjua, vaikka lunta ja pakkaskelejä ei tulisi koko talvena.

Helsingin kulkuväylille levitettävä hiekoitussepeli on kalliosta murskattua kiveä. Särmikkään pintansa ansiosta se estää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kaatumisia tehokkaammin kuin luonnollinen tai luonnonsorasta valmistettu hiekka.

Sepeli on hiekkaa edullisempaa, ja sen käyttöön liittyy myös ympäristösyitä. Hiekan tuottaminen luonnonsoraesiintymistä on ympäristön kannalta ongelmallista. Sepeli ei lisäksi aiheuta keväällä yhtä paljon katupölyä kuin tavallinen hiekka. Pölyäminen ei ole pieni asia, sillä tänäkin talvena Helsingin kaduille levitetään arviolta 60 000 tonnia sepeliä.

Sepelin ongelmat pyörien renkaiden kannalta ovat kuitenkin todellisia. Helsingin tavoitteena on olla ympärivuotinen pyöräilykaupunki, ja pyöräliikenteen tehostetun talvihoidon verkostoa laajennetaan vuosittain.

Nykyisin 47 kilometriä pyöräreiteistä ja niiden rinnalla kulkevista jalkakäytävistä hoidetaan tehostetusti niin, että liukkaus torjutaan sepelin sijaan harjaamisen ja liuossuolan avulla. Lisäksi 30 kilometrin verran reittejä hoidetaan auraamisen ja suolan avulla niin, että sepeliä käytetään vasta talvisäiden vakiinnuttua.

Tarja Myller

katualueiden kunnossapidon tiimipäällikkö

Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide