Asiantuntijalausunto ja tieteellinen arvio ovat eri asioita - Mielipide | HS.fi

Asiantuntijalausunto ja tieteellinen arvio ovat eri asioita

On itsestään selvää, että laitoksen asiantuntijakannanottoa ei tule naamioida tieteelliseksi arvioksi lähdeviitteineen.

2.12.2021 2:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole erehtymätön, ja sitä pitää voida arvostella. Siitä huolimatta oikeuskansleri Tuomas Pöystin tuore kritiikki (HS 29.11.) on outo. Hänen mukaansa THL:n pitäisi sanoa, että sen lausunto perustuu asiantuntijoiden näkemykseen eikä laajaan tieteelliseen aineistoon, jos lausunnon pohjaksi ei sellaista esitetä.

Lain mukaan THL:n tehtävänä on tutkia ja seurata väestön terveyttä ja antaa asiantuntijatukea politiikkojen, toimintatapojen ja käytäntöjen toteuttamiseksi. Laitoksen tutkimustyö pohjautuu sekä omiin ja usein isoihin väestöaineistoihin sekä laajaan kansalliseen ja kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön.

Jokaiselle pitäisi olla itsestään selvää, että THL:n lausunnot ovat tähän pohjautuvia asiantuntijalaitoksen riippumattomia kannanottoja korostamatta sitä erikseen. Taustalla oleviin aineistoihin tai tutkimuksiin toki viitataan tilanteen mukaan, mutta lausunnot ovat yleensä päätöksentekotilanteeseen liittyviä nopeita kannanottoja.

Uusissa tilanteissa, joita tämän uuden koronapandemian käänteissä on paljon, pätevää tutkimustulosten kokonaisuutta ei juuri ole. Juuri tässä on valtion pysyvän asiantuntijalaitoksen kansallinen arvo niin päätöksentekijöille kuin väestöllekin: voidaan antaa nopeasti kollektiivisen asiantuntijayhteisön paras neuvo – ei aikaa vievää ja vertaisarvioitua tieteellistä kannanottoa, joka saattaisi vaatia jopa uutta tutkimusta asiasta.

Mielestäni on itsestään selvää, että laitoksen asiantuntijakannanottoa ei tule naamioida tieteelliseksi arvioksi lähdeviitteineen. Se kuuluu tiedeyhteisön usein aikaa vievään toimintaan, jota toki myös THL tekee laatiessaan tieteellisiä julkaisuja. Näitä kahta asiaa ei pidä sekoittaa.

Pekka Puska

THL: emeritus pääjohtaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide