Asevelvollisuuskomitean mietintö toistaa vanhoja tavoitteita - Mielipide | HS.fi

Asevelvollisuus­komitean mietintö toistaa vanhoja tavoitteita

Tuoreessa mietinnössä tarkastellaan yhdenvertaisuutta Risto Siilasmaan raporttia laajemmin mutta päädytään vain kosmeettisiin korjausehdotuksiin.

3.12.2021 2:00

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) johtaman asevelvollisuuskomitean lähinnä poliittista syistä tehty ehdotus laajentaa kutsunnat naisiin on herättänyt keskustelua mutta uhkaa jättää varjoonsa mietinnön muut asevelvollisuuden kehityslinjaukset.

Aikaisempi perusteellinen asevelvollisuuden tarkastelu tehtiin Risto Siilasmaan johtaman työryhmän syksyllä 2010 julkaistussa raportissa. Monet ”tuoreista” tavoitteista, kuten siviilipalveluksen kokonaisturvallistaminen, asevelvollisten tietojärjestelmä ja muiden hallinnonalojen mukaanotto kutsuntoihin, olivat jo esillä aikaisemmassa raportissa.

Asevelvollisuuden kehittämisen kompastuskivi on siiloutunut hallintorakenne, joka vielä erotuksena tuoreeseen mietintöön nostettiin Siilasmaan raportissa esille. Kokonaisturvallisuuden periaate voi sattuneesta syystä olla vain periaate, joka ei juuri realisoidu käytännön tasolla.

Tuoreessa mietinnössä tarkastellaan yhdenvertaisuutta Siilasmaan raporttia laajemmin mutta päädytään vain kosmeettisiin korjausehdotuksiin. Yksilön motivointi sai toisaalta Siilasmaan raportissa enemmän huomiota. Asevelvollisuutta ei voidakaan tarkastella vain yksittäisistä näkökulmista, ei edes pelkästään sotilaallisesta näkökulmasta.

Siilasmaan johtaman työryhmän suosituksista toteutuivat puolustushallinnolle kuuluvat asiat verrattain hyvin, mutta muiden hallinnonalojen päätösvallassa olleet tavoitteet heikommin. Operatiivisen ”asevelvollisuusnyrkin” puuttuessa sama voi hyvinkin toistua tuoreen mietinnön suositusten kanssa, jotka ovat vain kopio, liitä-komennolla siirretty vanhasta raportista uuteen.

Hannu Salomaa

asevelvollisuuden väitöskirjatutkija

Wien, Itävalta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide