Maanpuolustusta tulee pohtia laajasti - Mielipide | HS.fi

Maanpuolustusta tulee pohtia laajasti

Yhteiskunnan elintärkeät toiminnat tarvitsevat nykyäänkin sekä naisia että miehiä.

3.12.2021 2:00

Seppo Haario kiinnitti (HS Mielipide 1.12.) huomiota naisten asevelvollisuuden tuomiin mahdollisiin ongelmiin. Minusta naisten ja miesten tasa-arvo on itsestäänselvää. Sotilaallista maanpuolustusta tulisi kuitenkin pohtia laajassa kontekstissa kokonaisvarautumisen näkökulmasta. Haarion esittämät näkökannat ovat myös tärkeitä.

Yhteiskunnan elintärkeiden tehtävien toimivuus erilaisissa normaaliolojen häiriö-, onnettomuus- ja suuronnettomuustilanteissa sekä poikkeusoloissa on taattava mahdollisimman hyvin. Maamme selviytymisen perusta poikkeusolojen ääritilanteissa on sotilaallinen kyvykkyys ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen toimivuus. Sotien aikana naisten toiminta kotirintamalla ja muissa sotilaallista toimintaa tukevissa tehtävissä oli elintärkeää. Saattaa unohtua, että elintärkeät toiminnat tarvitsevat nykyäänkin sekä naisia että miehiä.

Varautumista ja valmiussuunnittelua johtaa valtioneuvosto ja kukin ministeriö omalla toimialallaan. Ennakkovalmistelujen ja koulutuksen avulla mukaan luettuna erilaiset valmiusharjoitukset varaudutaan toimimaan edellä kuvatuissa tilanteissa. Naisia on jo nykyään paljon toimimassa edellä mainituissa tehtävissä. Valmiussuunnittelun ajantasaistamisessa ja varautumisen merkityksen korostamisessa olisi tehtävää eri hallinnonaloilla.

Naisten oman motivaation perusteella hakeutuminen suorittamaan asevelvollisuutta on erinomainen asia ja tuo hyviä tuloksia, kun heihin suhtaudutaan tasavertaisesti koulutuksessa. Mielestäni naisten pakollinen asevelvollisuus ei ole tasa-arvokysymys. Nyt voi suorittaa asevelvollisuuden, jos haluaa. Pakollisuutta kannattanee pohtia lisää kokonaisvarautumisen puitteissa ja resurssien kohdentamisessa elintärkeisiin tehtäviin.

Tarmo Kopare

Tuusula

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide