Sote-uudistuksesta puhutaan liian kielteiseen sävyyn - Mielipide | HS.fi

Sote-uudistuksesta puhutaan liian kielteiseen sävyyn

Tarvitsemme ratkaisukeskeistä keskustelua siitä, miten uudistus saadaan toteutettua hyvin.

4.12.2021 2:00

Hoitajat, lääkärit ja sosiaali- ja terveydenhuollon esihenkilöt ovat olleet pitkään kuormituksen alla. Paheneva työvoimapula ja jatkuva koronaviruspandemia eivät helpota tilannetta. Tarvitaan erilaisia tukitoimia.

Yksi jaksamiseen ja motivaatioon vaikuttava teema on keskustelun sävy, jolla sote-uudistuksesta ja hyvinvointialueista puhutaan. Useat toimijat kertovat näyttävästi uudistuksen epäonnistuvan ja olevan huono päätös. Mediaympäristö täyttyy muutenkin pääosin kielteisesti sote-uudistukseen liittyvistä sisällöistä. Harva esittää ratkaisuja esiin nostamiinsa ongelmakohtiin.

En ota kantaa, onko uudistus päätöksenä hyvä vai huono. En myöskään kannata yltiöpositiivista hehkutusta vaan olen myös sitä mieltä, että sote-uudistukseen liittyviä päätöksiä ja toimeenpanoa täytyy saada vapaasti arvioida. Ymmärrän myös poliittisen debatin tarpeen. Päätös on kuitenkin tehty, ja tarvitsemme ratkaisukeskeistä keskustelua siitä, miten uudistus saadaan toteutettua hyvin.

Rohkenisin esittää kaikille sote-keskusteluun osallistuville haasteen. Voisimmeko pohtia ennen puheenvuorojamme, miten ne vaikuttavat sote-työntekijöiden ajatteluun? Rohkaisevatko, kannustavatko ja motivoivatko viestimme heitä jatkamaan ja hakeutumaan alan tehtäviin? Vai ajaako vallitseva diskurssi heitä toisille, valoisamman tulevaisuuden toimialoille?

Sote-työntekijät tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen yhteiskunnallisen tuen. Voimme varmastikin jokainen osaltamme vaikuttaa siihen, millä sävyllä keskustelua historiallisen suuresta muutoksesta käydään. Ajattelisin, että viestinnän sävy on tärkeä osa vastuullisuutta ja myös arvovalinta.

Teemat ovat moniulotteisia ja vaikeita, jolloin myös viestinnän sävyn valinta voi olla haastavaa. Uskon, että se kuitenkin kannattaa, koska uudistuksia on tehtävä ja ne heijastuvat meidän kaikkien elämään. Meillä ei olisi myöskään varaa menettää sote-sektorilla työskenteleviä. He tekevät äärettömän tärkeää työtä. Annetaan heille tukemme.

Jukka Saksi

viestintä- ja arvovalmentaja

Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide