Julkisilla hankinnoilla ostetaan työtä Suomeen - Mielipide | HS.fi

Julkisilla hankinnoilla ostetaan työtä Suomeen

Jos tuotteiden hankinta kilpailutetaan pelkän hinnan perusteella, suomalaisen yrityksen on usein vaikea kilpailla ulkomaisten toimittajien kanssa.

3.12.2021 2:00

Perjantaina 3. joulukuuta vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Jokainen voi vaikuttaa omilla ostovalinnoillaan. Erityisen iso merkitys suomalaiselle työlle ja hyvinvoinnille on kuitenkin julkisilla hankinnoilla, joita tehdään vuosittain 47 miljardilla eurolla.

Julkiset hankinnat ovat erittäin tärkeitä suomalaisille tekstiilialan yrityksille, jotka tuottavat työ-, virka- ja suojavaatteita sekä varusteita. Nämä yritykset palvelevat esimerkiksi terveydenhuoltoa, Puolustusvoimia ja muita viranomaisia. Koronavirusaikana koko Eurooppa havahtui huomaamaan suojavarustetuotannon merkityksen sekä niiden tuotantoketjun raaka-aineista valmiiksi tuotteiksi ja käyttöön asti.

Jos tuotteiden hankinta kilpailutetaan pelkän hinnan perusteella, suomalaisen yrityksen on usein vaikea kilpailla ulkomaisten toimittajien kanssa. Onkin hyvä, että julkisten hankintojen laatukriteereitä kehitetään, ja ne yleistyvät vähitellen. Nykyinen hallitus aikoo uudistaa hankintalainsäädäntöä niin, että se edistää laadukkaiden, innovatiivisten, ympäristöystävällisten ja kestävien hankintojen tekemistä. Tätä lakiesitystä odotetaan pian lausuntokierrokselle.

Laadun ja kestävyyden edistäminen hankinnoissa on tärkeä tavoite, jota suomalaiset tekstiilialan yritykset kannattavat lämpimästi. Tuotteiden laatu ja vastuullinen toiminta ovat suomalaisten yritysten valtteja.

Näiden lisäksi haluaisin nostaa keskusteluun myös julkisten hankintojen kokonaistaloudellisuuden arvioinnin kriteerin. Kokonaistaloudellisuutta voidaan arvioida eri tavoin: hankintayksikön näkökulmasta tai kansantalouden kannalta. Vallitsevassa käytännössä ja nykylaissa tätä arvioidaan hankintayksikön näkökulmasta.

Nyt tehtävässä lainsäädännön uudistustyössä arvioinnin voisi kuitenkin viedä kansantalouden tasolle. Tällöin hankinnan kokonaistaloudellisuuden arvioinnissa otetaan huomioon myös yrityksen Suomeen maksamat palkat, kaikki verot sekä muut välilliset vaikutukset. Hankintahinnaltaan hieman kalliimpi tuote voi olla julkisen talouden näkökulmasta selvästi kannattavampi.

On kaikkein vaikuttavinta katsoa hankintojen kokonaistaloudellisuutta kansantalouden kannalta.

Haastan hankintayksiköt keskustelemaan siitä, millaiset hankinnat hyödyttävät parhaiten meitä kaikkia.

Marja-Liisa Niinikoski

toimitusjohtaja

Suomen Tekstiili & Muoti ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide