Helsingin metsiä puolustetaan niiden arvon, ei medianäkyvyyden takia - Mielipide | HS.fi

Helsingin metsiä puolustetaan niiden arvon, ei medianäkyvyyden takia

Monet kaavat ovat ajalta, jona ekologisen kriisin mittasuhteita ei ole huomioitu riittävästi. Siksi ne vaativat uudelleentarkastelua.

4.12.2021 2:00

Pääkirjoituksessa (HS 21.11.) kerrottiin kuntapolitiikan saaneen uusia piirteitä sosiaalisen median ja kansalaisaktivismin kautta. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen sanotaan tuovan oman lisänsä keskusteluun. Näkemys kansalaisvaikuttamisesta on, että kaikki eivät hyväksy edustuksellisen demokratian pelisääntöjen mukaisesti tehtyjä päätöksiä.

Pääkirjoituksessa väitettiin kansalaisjärjestöjen ja -liikkeiden aktivoituneen Helsingissä, jotta toiminta saisi helposti suuren valtakunnallisen huomion. Kirjoituksessa viitattiin selvästi Luonto-Liiton Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjaan.

Kampanjaa ei ole aloitettu Helsingissä huomion vuoksi vaan koska Helsingin metsät ovat Etelä-Suomen asteikolla poikkeuksellisen suojelunarvoisia, vanhoja ja monimuotoisia. Ja koska niitä uhkaa muun muassa kaupungin vuotuisesta asuntotuotantotavoitteesta johtuva kova rakentamispaine. Kampanja vaatii Helsinkiä perumaan arvokkaita metsäalueita uhkaavat kaavat, lopettamaan metsiin kaavoittamisen ja muuttamaan kaavoitusprosessia läpinäkyväksi ja osallistavaksi.

Kampanjaamme on kritisoitu ”jo tehtyjen päätösten” kyseenalaistamisesta. Onneksi realiteetti on kuitenkin se, että maailma muuttuu. Monet kaavat ovat ajalta, jona ekologisen kriisin mittasuhteita ei ole huomioitu riittävästi. Siksi ne vaativat uudelleentarkastelua.

Lähiluonnon säilyminen on monen kaupunkilaisen tahto. Sen huomioiminen kuuluu demokratiaan. Osallistavuuden parantamisella sekä luonnon monimuotoisuuden ja ilmastokestävyyden systemaattisella huomioimisella voi nimenomaan ehkäistä kirjoituksessa mainittua kaavojen jumittumista valituskierteisiin.

Ida Korhonen

Luonto-Liiton metsäryhmä

Aino Juvonen

Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanja

Riku Eskelinen

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide