Tarvitaanko tunnin junaratoja? - Mielipide | HS.fi

Tarvitaanko tunnin junaratoja?

Digitalisointi mahdollistaa junien turvavälien puolittamisen nykykäytännöstä.

Tämä IC-juna oli matkalla kohti etelää Ryttylän aseman pohjoispuolella.

1.1. 2:00

Maassamme on vireillä tunnin junaratojen suunnitelmia. Olen raideliikenteen lisäämisen ja nopeiden junayhteyksien voimakas kannattaja. Silti kyseenalaistan tunnin junaratojen tarpeen.

Raideverkostomme on digitalisoitumassa kymmenen vuoden aikana. Digitalisointi mahdollistaa junien turvavälien puolittamisen nykykäytännöstä. Tämä mahdollistaa myös kaksinkertaisen junamäärän rataverkostollemme ilman uusien ratojen tai ratakäytävien rakentamisia.

Edelleen nopean henkilöliikenteen kapasiteettia voidaan lisätä siirtämällä hitaasti kulkevaa tavaraliikennettä vaihtoehtoisille ja myös mielekkäimmillekin rataosuuksille kunnostamalla ja ottamalla koko olemassa oleva rataverkosto kovaan käyttöön. Tämä tapahtuisi nopeasti ja edullisesti verrattuna ensimmäisenkään tunnin junaradan kustannuksiin.

Näin rataverkosto voisi toteuttaa ilmastohaasteen vaatimukset koko maassa ja raskasta liikennettä voitaisiin siirtää raiteille ja vähentää maanteiden ruuhkia ja kulumista kautta maan. Hallitusohjelma antaa suuntaviittoja tähän ja puhuu myös nyt suljettujenkin rataosien käyttöönotosta.

Tunnin junat tarvitsevat 80 metrin levyiset ratakäytävät, ja nämä alueet menetettäisiin nykyisestä metsä- ja peltomaiden hiilensidonnasta. Kun olemassa oleva rataverkosto riittäisi, ei jouduttaisi lunastamaan maata tai purkamaan rakennuksia eikä menetettäisi mahdollisesti historiallisiakin kulttuurimaisemia.

Väitän, että koko rataverkoston kunnostaminen on tehtävissä paljon nopeammin ja edullisemmin kuin ensimmäisenkään tunnin junaradan rakentaminen. Kun raideliikenteen digitalisointi ja koko rataverkon kunnostus ja käyttöönotto olisi viiden vuoden kuluessa tehty, voitaisiin sitten katsoa, minne tarvitaan uusia junaratoja. Jos tarvetta ilmaantuisi, niitä voitaisiin tehdä tarpeiden mukaan.

Lauri Oinonen

kansanedustaja (kesk) 1999–2011

Keuruu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide