Maksetaan rokotteen ottamisesta rahallinen palkkio - Mielipide | HS.fi

Maksetaan rokotteen ottamisesta rahallinen palkkio

Ennen pakkoa on viisasta kokeilla kannustimia eikä upota loputtomaan argumenttien suohon siitä, onko palkkion maksaminen rokotteen ottamisesta moraalisesti oikein.

Kirjoittajan mukaan rokotekattavuuden nostossa on vielä kokeilematta yksinkertainen keino.

3.12.2021 15:00

Koronarokotekattavuus nousee tuskastuttavan hitaasti. Ilman rokotteiden antamaa suojaa oleviin on yritetty vaikuttaa päivästä toiseen tietoa jakamalla sekä vetoamalla vastuuseen itsestä ja etenkin muista.

Yksinkertainen keino on vielä kokeilematta.

Rahaa käytetään yhteiskunnassa palkitsemisen ja rankaisun välineenä. Valtion kassasta maksetaan romutuspalkkioita autoista, jotta liikenteeseen saadaan vähäpäästöisempiä autoja. Tällä tavoin yritetään hidastaa ilmastonmuutosta. Samalla logiikalla kansalaiselle koronavirusrokotteen ottamisesta maksettu palkkio hyödyttää yksilön lisäksi yhteiskuntaa.

On selvää, ettei rokotteesta maksettu palkkio motivoi kaikkia rokottamattomia rokotteen ottamiseen. Kansainvälisistä kokemuksista kuitenkin tiedetään, että sillä on vaikutusta: se voi olla yksi rokotekattavuutta lisäävä tekijä. Erityisesti palkkion voisi ajatella houkuttelevan nuoria aikuisia, joista monien kohdalla rokottamattomuus ei ole ideologinen valinta eikä liity piikkikammoon tai pelkoon rokotteen haittavaikutuksista.

Ennen pakkoa on viisasta kokeilla kannustimia eikä upota loputtomaan argumenttien suohon siitä, onko palkkion maksaminen rokotteen ottamisesta moraalisesti oikein. Kompromissien maailmassa tarkoitus pyhittää joskus keinot.

Tuomas Niemelä

työterveyslääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide