Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

5.12.2021 2:00

1) Neulanpistopolitiikka

Koronavirustartuntojen määrässä kirjattiin Suomessa uusia ennätyksiä samalla, kun hallitus päätti kiristää koronarajoituksia. Torstaina rokotuksia myös laajennettiin riskiryhmiin kuuluviin 5–11-vuotiaisiin. Samalla kolmansia rokotuksia päätettiin suositella kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokotuksen saamisen jälkeen.

Kaiken takana epävarmuutta lisää vielä uusi omikronmuunnos. Suomen ensimmäinen tapaus vahvistettiin torstaina.

2) Kirjapalkinnot

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoja juhlittiin keskiviikkona. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vei jo toista kertaa Jukka Viikilä romaanillaan Taivaallinen vastaanotto. Tieto-Finlandian sai pokata säveltäjä Osmo Tapio Räihälä teoksella Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Juniorin puolestaan voitti Anne-Maija Aalto kirjalla Mistä valo pääsee sisään.

Kaikkien kolmen palkinnon palkintosumma on 30 000 euroa.

3) Varjobudjetit

Eduskunnassa oli oppositiopuolueiden vuoro kertoa, miten he olisivat järjestäneet valtion tulot ja menot hallitusta viisaammin. Perussuomalaiset olisivat säästäneet muun muassa kehitysavusta ja maahanmuutosta, kokoomus taas olisi keventänyt tuloveroja ja leikannut sosiaaliturvaa, mutta panostanut lisää tutkimukseen ja kehitykseen.

Lupaus tutkimusrahojen nostamisesta innosti pääministeri Sanna Marinia (sd) niin paljon, että Sdp:n ja kokoomuksen tulkittiin jo aloittaneen yhteisen hallituksen rakentamisen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide