Nato-jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta - Mielipide | HS.fi

Nato-jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta

Kannatan Suomen puolueettomuutta ja pysymistä suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella

5.12.2021 2:00

Vielä vuonna 2016 Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi, että Suomen Nato-jäsenyys on Suomen oma asia.

Nyt tilanne on muuttunut. Putin esitteli 1.12.2021 Venäjän uutta sotilasoppia, jonka mukaan hän vaati sotilasliitto Natolta konkreettisia sopimuksia siitä, ettei se aio laajentua kohti itää, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Putin ei halua missään nimessä Natoa Suomeen tai Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Putinin Nato-puheita: ”Jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia.” Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia, mikä pitää sisällään myös mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

Niinistön mukaan Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa.

MTV:n ja Upseeriliiton kyselyn mukaan kaksi kolmesta upseerista kannattaa Nato-jäsenyyttä, mutta kansalaisten kannatus on pysynyt jatkuvasti alhaalla eli vain noin joka viides suomalainen kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Minä en kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, koska se ei Suomen kohdalla lisäisi turvallisuutta, vaan pikemminkin jännitteitä Suomen ja Venäjän välillä. Olen siksi Kekkosen linjalla eli kannatan Suomen puolueettomuutta ja pysymistä suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella.

Jouko Piho

eläkkeellä oleva luokanopettaja, kirjailija, Loviisa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide