Nato-hakemus kannattaa lähettää nyt - Mielipide | HS.fi

Nato-hakemus kannattaa lähettää nyt

Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat nyt yhdessä Nato-jäsenyyttä, se olisi vahva kahden itsenäisen Pohjois-Eurooppalaisen maan poliittinen tahdonilmaisu.

5.12.2021 2:00

Milloin Suomelle tulee oikea hetki hakea Naton jäsenyyttä? Kansalaismielipide ei tunnu viimeistenkään tutkimusten mukaan puoltavan sitä. Muuttuvassa ja jännittyneessä tilanteessa voi kysyä, mistä Nato-vastustus johtuu. Johtuuko se siitä, että Suomi ei tunne poliittista tai turvallisuuspoliittista yhteenkuuluvaisuutta muiden Nato-jäsenten kanssa? Tätä on vaikea uskoa.

Vai johtuuko se siitä, että nytkään ei ole oikea hetki luoda jännitteitä Pohjois-Eurooppaan? Vai johtuuko vastustus siitä, että Suomi on erityisasemassa Venäjään nähden ja pelättävissä olisi poliittinen konflikti Venäjän kanssa? Vai siitä, että ei ole ennenkään haettu?

Koskaan ei taida tulla sellaista hetkeä, että Nato-hakemus kannattaisi jättää sisään. Suhde itäiseen naapurimaahamme on pitkän rajan ja naapuruussuhteen kautta niin herkkä, että nykytilanteen säilyttäminen tuntuu turvallisemmalta kuin muutos. Mutta ratkaisun pitää olla Suomen ja Naton välinen ratkaisu.

Naton asema on tällä hetkellä uudella tavalla veitsenterällä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että Ukrainan Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjälle. Jos Venäjä voi uhalla vaikuttaa Ukrainan jäsenyyshaaveisiin tai Naton ratkaisuihin, turvallisuuspoliittinen tilanne kiristyy. Tilanne voi horjuttaa myös Yhdysvaltojen uskottavuutta.

Suomi ja Ruotsi ovat kehittäneet puolustusyhteistyötään useiden vuosien ajan. Puolustusyhteistyön uskottavuutta lisäisi se, että Suomella ja Ruotsilla olisi yhteinen Nato-linja.

Nato-jäsenyyden hakemisen oikea hetki olisi nyt. Parempaa hetkeä on turha odotella. Jos Suomi ja Ruotsi hakisivat nyt yhdessä Nato-jäsenyyttä, se olisi vahva kahden itsenäisen Pohjois-Eurooppalaisen maan poliittinen tahdonilmaisu. Suomi ja Ruotsi kuuluvat poliittisesti läntisiin demokratioihin ja jäsenyys vahvistaisi maiden turvallisuutta ja Naton uskottavuutta.

Asia ei tietenkään ole helppo Ruotsille eikä Suomelle. Hakemuksen jälkeen tarvitaan varmasti kansanäänestys. Äänestysmahdollisuus herättäisi suomalaiset arvioimaan itse Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Mikko Mäenpää

oikeustieteen kandidaatti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide