Ruotsin uusista ministereistä ei syntynyt skandaaleja, koska ministerit tunnustivat rikkeensä itse - Mielipide | HS.fi

Ruotsin uusista ministereistä ei syntynyt skandaaleja, koska ministerit tunnustivat rikkeensä itse

Kun Ruotsi sai uuden hallituksensa, alkoi kohujen metsästys. Niitä ei toistaiseksi ole saatu.

7.12.2021 2:00 | Päivitetty 7.12.2021 6:30

Kun Ruotsi vihdoin sai hallituksensa ja ensimmäisen naispääministerinsä, koitti tunnustusten aika.

Ruotsalaiset iltapäivälehdet kysyivät uusilta demariministereiltä, löytyykö heidän kaapeistaan luurankoja.

Ja sellaisiahan ministerit ryhtyivät esittelemään.

Testasin 1980-luvulla kokaiinia, tunnusti uusi maatalousministeri Anna-Caren Sätherberg.

Sätherberg kertoi työskennelleensä 1980-luvulla ravintola-alalla, jossa kokaiinia liikkui ja monet jäivätkin huumeeseen koukkuun. Sätherberg kertoi, ettei ole ylpeä kokeiluistaan, mutta olevansa kiitollinen, että kokaiinin käyttö jäi kokeilun asteelle.

Uusi asuntoministeri Johan Danielsson puolestaan kertoi rattijuopumustuomiostaan, jonka hän sai alle parikymppisenä. Ajokortti lähti kuivumaan, ja Danielsson kertoi oppineensa virheistään.

Energia- ja digitalisaatioministeri Khashayar Farmanbar tunnusti ottaneensa vastaan pimeää rahaa: hän sai yökerhosta kahden tuhannen kruunun dj-palkkion, ja veroja ei tietystikään maksettu.

Uudet ministerit joutuvat luonnollisesti kovaan syyniin noustuaan valtaan, ja menneiden rikkeiden tuominen julki voikin olla hyvä idea. Näin niistä ei välttämättä muodostu kohuja, kuten voisi käydä jos ne paljastuvat jotain muuta reittiä.

Yksi paljastus ruotsalaislehti Aftonbladetilla kuitenkin oli: aiemminkin ministerinä toiminut uusi ilmastoministeri Annika Strandhäll oli jättänyt laskuja maksamatta.

Perintään oli edennyt muun muassa alle sadan euron lasku uima-altaan täyttämisestä. Strandhäll ei ollut laskuista tietoinen, mutta maksoi ne heti uutisoinnin jälkeen. Hänellä oli ymmärrettävä selitys unohdukselleen: hänen miehensä teki itsemurhan syksyllä 2019, mikä sai perheen tolaltaan.

Pääministeri Magdalena Andersson kertoikin heti, että Strandhäll nauttii yhä hänen luottamustaan.

Todellisia kohuja tai skandaaleita ei siis Ruotsin uusista ministereistä paljastunut. Sellaisia kuitenkin syntyy ja synnytetään yhä tiheämmin. Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan poliittisten skandaalien määrä on kasvanut 2000-luvulla, jos verrataan 1990- ja 1980-lukuihin. Ruotsissa niitä on ollut enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Kiinnostavaa tutkimuksessa oli se, että skandaalit johtivat yhä harvemmin poliitikkojen eroihin tai potkuihin.

Kirjoittaja on HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide