Eivätkö puhelinoperaattorit saa huijausviestejä estetyiksi? - Mielipide | HS.fi

Eivätkö puhelinoperaattorit saa huijausviestejä estetyiksi?

Luulisi olevan maailman yksinkertaisin asia tarkistaa, tuleeko tekstiviesti siitä numerosta mistä se väittää tulevansa.

8.12.2021 2:00

Olen muutaman päivän aikana saanut puhelimeeni tusinan verran (ääkkösettömiä) huijausviestejä, joissa eri verukkeilla houkutellaan avaamaan epämääräisiä linkkejä. Huijareiden sinnikkyyden lisäksi olen ihmetellyt sitä, että viestit näyttävät tulevan muka suomalaisista puhelinnumeroista, aina eri numerosta.

Miten voi olla mahdollista, etteivät suomalaiset puhelinoperaattorit saa tällaisia huijareita kiinni ja estetyiksi? Luulisi olevan maailman yksinkertaisin asia tarkistaa, tuleeko tekstiviesti siitä numerosta mistä se väittää tulevansa. Osaavathan operaattorit kohdistaa laskunsakin, koskivatpa puheluita, tekstiviestejä tai vaikka Tanssii tähtien kanssa -äänestyksiä, oikealle numerolle.

Jollei tällainen tarkistaminen ole teknisesti mahdollista, on perusteltua epäillä, onko puhelinmaailman tietoturva ylipäänsäkään sellaisella tasolla, että koko elämänsä kannattaa ripustaa kännykkäänsä.

Jos taas esiin halutaan nostaa nykyajan aina pätevä valttikortti eli yksityisyyden suoja, on syytä muistaa, ettei rikos tai sen yrittäminen ole mitään suojaa nauttiva ihmisoikeus. Kyseessä ei myöskään voi olla perustuslain takaama yksityisen viestin suoja, koska lähettäjän puhelinnumero on aina operaattorin tiedossa, ainakin kotimaan puheluissa. Tätä ei muuta mahdollisuus estää numeron näkyminen vastaanottajan puhelimessa.

Jos taas viestien lähettäjänumerot ovat aitoja (esimerkiksi kaapatuista puhelimista), operaattorien tulee pikimmiten järjestää maksuton palautekanava, johon yleisö voi ilmoittaa saastuneet puhelimet, jotta ne saadaan puhdistetuiksi.

Jouko Törmä

järjestelmäasiantuntija, eläkkeellä, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide