Asukaspysäköinnin maksuperusteet tulisi muuttaa - Mielipide | HS.fi

Asukaspysäköinnin maksuperusteet tulisi muuttaa

Asukaspysäköintimaksu voisi määräytyä pysäköityjen tuntien mukaan.

9.12.2021 2:00

Helsingin kaupunki pohtii autojen määrän vähentämistä kantakaupungissa ja tähän liittyen kuukausittaisen asukaspysäköintimaksun nostamista jopa kolminkertaiseksi nykyisestä. Autojen määrää olisikin hyvä saada vähäisemmäksi jo senkin takia, että asukaspysäköinti ylipäätään on mahdollista – nykyisin autoja on niin paljon, ettei paikkaa helpolla löydä.

Vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat maksun tuntuvaa korotusta, mikä kuulostaa hieman omituiselta, koska maksun nosto tuntuu eniten pienituloisten kukkarossa. Varakkaiden Porschet pysyvät kaduilla maksun suuruudesta riippumatta.

Sen sijaan, että nostetaan kuukausittaista asukaspysäköintimaksua, voitaisiin pohtia maksun muuttamista siten, että maksu määräytyy pysäköityjen tuntien mukaan. Mitä vähemmän pysäköi kaupungissa, sitä vähemmän maksaa. Kun asukas lähtee kantakaupungista autolla esimerkiksi työpaikalleen, pysäköintimaksu lakkaa, ja maksu jatkuu, kun henkilö palaa. Kun asukas lähtee viikonlopuksi pois tai lomalle, maksu lakkaa. Maksu jatkuu, kun asukas palaa.

Muuttuva laskutus voitaisiin hoitaa vaikka mobiilisovelluksella: asukaspysäköinti päälle, asukaspysäköinti pois. Tuntilaskutus olisi oikeudenmukainen asukaspysäköintiä tarvitseville. Siis mitä enemmän käyttää, sitä enemmän maksaa.

Kantakaupungissa on myös autoja, joilla ajetaan erittäin vähän – joillain ehkä kerran viikossa. Näille autoille kaupunki voisi järjestää edullisen tai ilmaisen parkkimahdollisuuden kantakaupungin ulkopuolelta. Näin osa noista autoista saataisiin kaduilta pois.

Jari Miettinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide