Elämäntapa, jossa lennetään viikonlopuksi festareille Euroopan toiselle laidalle, on aikansa elänyt - Mielipide | HS.fi

Elämäntapa, jossa lennetään viikon­lopuksi festareille Euroopan toiselle laidalle, on aikansa elänyt

Musiikkiala miettii, miten osallistua 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen.

13.12.2021 2:00 | Päivitetty 13.12.2021 6:48

Vain kasvisruokaa. Ei vettä muovi­pullossa. Majoitus mahdollisimman lähellä keikkapaikkaa ja kuljetukset mielellään sähkö­autolla.

Tällaisia asioita tanskalainen Jasper Høiby oli kirjannut raideriinsa, kun hän konsertoi Helsingin We Jazz -tapahtumassa pari viikkoa sitten.

Raiderillahan tarkoitetaan muusikon listaa asioista, joita hän tarvitsee keikalla. Ja mitä suurempi tähti, sen erikoisempi lista. Esimerkiksi Justin Bieberin maailmankiertueen raiderin on kerrottu sisältäneen muun muassa yksityisen suihkukoneen mahdollista tarvetta varten.

Nyt sellainen tuntuu toivottoman vanhanaikaiselta.

We Jazz -tapahtumaa vietettiin keskellä pahenevia pandemiauutisia. Keikoilla tuntui välillä, kuin olisi istunut Titanicin kannella, jossa muusikot jatkavat soittamista samalla kun laiva uppoaa. Pelastusrengas oli koronapassi, ei suihkukone.

Ja jos pandemiasta selvitään, jäljellä on toinen uhka: ilmaston lämpeneminen. Siinäkään ei suihkukone auta.

Miten musiikkiala osallistuu tavoitteeseen rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen? Tätäkin We Jazz -tapahtumassa pohdittiin.

”Edessämme on valtava elämäntavan muutos, eikä kyse ole välttämättä vapaaehtoisuudesta. Toteutamme sen joko hallitusti tai ajaudumme siihen kriisin kautta”, sanoi Aalto-yliopiston tutkijatohtori Michael Lettenmeier. Elämäntapa, jossa lennetään viikonlopuksi festareille toiselle puolelle Eurooppaa, on hänen mukaansa aikansa elänyt.

Musiikkialan agentti Malwina Witkowska totesi, että festareita ei tarvitse lopettaa, mutta niiden toimintatapoja pitää parantaa. Hän on ollut mukana pilotoimassa kestävämpää kiertuetoimintaa Euroopassa.

Suomalaisten hiilijalanjäljestä yli 10 prosenttia tulee vapaa-ajanvietosta ja palveluista, 38 prosenttia liikenteestä. Tehokkaimmin festarien päästöjä vähennettäisiin suosimalla julkisia liikennevälineitä, kasvisruokaa ja kierrätystä.

Entä olisiko jo aika arvostaa isojen lavojen ja yleisöennätysten sijasta ainutlaatuisuutta?

We Jazz -tapahtumassa kuuntelin Jasper Høibyn yhtyeen soittavan vain muutaman metrin päässä minusta. Se oli yksi vuoden parhaita elämyksiä.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide