Ennen lukio salli hapuilun - Mielipide | HS.fi

Ennen lukio salli hapuilun

Minulla, kuten luultavasti monilla muillakin nuorilla, lukion alku osui ajankohtaan, jossa oma tunne-elämä oli yhtä vuoristorataa.

23.12.2021 2:00

Toistuvat kirjoitukset lukioiden ongelmista toivat oman lukioaikani mieleen. Minulla, kuten luultavasti monilla muillakin nuorilla, lukion alku osui ajankohtaan, jossa oma tunne-elämä oli yhtä vuoristorataa. Vastakkainen sukupuoli sai valvomaan öitä, ja muutenkin keskittyminen oli hakusessa. Onnekseni sen ajan lukio salli tämän hapuilun, ja aikaa jäi muuhunkin kuin kurssien suorittamiseen tai opintopisteiden keräämiseen.

Viisitoistavuotiaana lapsena – kyllä, silloin on vielä lapsi ja saakin olla – vastuun ottaminen tulevaisuuden valinnoista olisi ollut kutakuinkin haastavaa. Ensimmäisen vuoden arvosanat eivät kuitenkaan vaikuttaneet tuleviin todistuksiin, ja lukiolainen ehti korottaa arvosanoja ymmärryksen kasvettua. Kurssimuotoisella koulunkäynnillä voi olla arvonsa, mutta lasten kohdalla sen käyttäminen vaatii sellaista kypsyyttä, jota harvalla lapsella on.

Mutta mitäpä tästä kirjoittamaan: tuskin oli saatu runnottua läpi sähköinen ylioppilaskoe ja kurssimuotoisuus rullaamaan, kun jo taas pukkaa uudistusta. Sympatiani lukion kollegoille. Koettakaa kestää!

Teppo Salakka

musiikkineuvos, Sipoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide