Onko luontosuhteemme digitaalinen? - Mielipide | HS.fi

Onko luontosuhteemme digitaalinen?

Ei mikään ihme, etteivät lisääntyvät avohakkuut, kaivostoiminta tai uusi vesirakentaminen aiheuta suurempia tuntemuksia biohenkisissä kansalaisissa, jotka voivat uppoutua luontoon sähköisessä muodossa.

24.12.2021 2:00

Sitra julkaisi äskettäin kyselytutkimuksen, joka valottaa jo ennestään juurevaksi ja maanläheiseksi kuvattua suomalaisten luontosuhdetta. Raportin mukaan se onkin vankalla pohjalla. Nimittäin ylivoimainen enemmistö vastaajista kertoo kokevansa luonnon tärkeäksi osaksi elämäänsä.

Kyselyä himmentää, että tulosten perusteella luonto ei ole juuri kenellekään itseisarvo, vaan siitä nautitaan sen tuottamien aineellisten tai aineettomien hyödykkeiden kautta. Erityisen mielenkiintoista – tai oikeastaan kammottavaa – on, että yli 70 prosenttia ilmoittaa kohtaavansa luonnon etupäässä kuvien ja dokumenttien välityksellä.

Ei siis mikään ihme, etteivät lisääntyvät avohakkuut, kaivostoiminta tai uusi vesirakentaminen aiheuta suurempia tuntemuksia biohenkisissä kansalaisissa. He voivat kätevästi uppoutua luontoon vaikkapa sähköisessä muodossa, jossa biotalouden ikävät lieveilmiöt eivät pääse pilaamaan ainakaan tunnelmaa.

Hiljattain Lapin medioissa korostettiin akuuttia tarvetta metsätieverkoston ”saattamisesta digiaikaan”. Voin todeta, että luontosuhteen osalta tämä näyttää jo toteutuneen. Ikävä kyllä. Empiiristen havaintojen nojalla luonnehdinkin tilannetta monilta osin lähinnä huonoksi etäsuhteeksi. Muuten olen sitä mieltä, että Kemijokeen on viivyttelemättä tehtävä kunnolliset kalatiet.

Kari Alaniska

filosofian tohtori, Oulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide