Tampereen yliopistossa päätökset valmistellaan laajapohjaisesti - Mielipide | HS.fi

Tampereen yliopistossa päätökset valmistellaan laajapohjaisesti

Rehtoraatti – rehtori, provosti, tutkimusvararehtori ja koulutusvararehtori – työskentelee yhteistyössä hallituksen, konsistorin, dekaanien, tiedekuntaneuvostojen ja muiden yliopiston neuvostojen kanssa.

16.12.2021 2:00

Toisin kuin HS:n jutussa (12.12.) esitettiin, Tampereen yliopiston rehtori ei ole yliopiston muusta hallinnosta erillinen ja riippumaton toimija. Rehtoraatti – rehtori, provosti, tutkimusvararehtori ja koulutusvararehtori – työskentelee yhteistyössä hallituksen, konsistorin, dekaanien, tiedekuntaneuvostojen ja muiden yliopiston neuvostojen kanssa. Yliopistolain mukaisesti rehtori vastaa hallituksessa käsiteltävien asioiden valmistelusta ja esittelystä. Asiantuntijat osallistuvat tarvittaessa hallituksen kokoukseen ja valmistelemansa asian esittelyyn.

Hallitukseen menevät asiat käsitellään yliopiston johtoryhmässä, yhteistoimintaneuvostossa henkilöstöön menevien asioiden osalta ja niin sanotussa pyöreän pöydän keskustelussa, johon osallistuvat henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat sekä konsistorin ja professorineuvoston puheenjohtajisto.

Keskitettyjen tukipalveluiden yhteistoimintamenettely ja tiloihin liittyvät asiat ovat olleet esillä Tampereen yliopistossa käydyssä keskustelussa. Tiedekuntien kannalta on keskeistä, että yliopiston voimavarat kohdennetaan niiden ydintehtäviin: tutkimukseen ja koulutukseen. Hallituksen päätöksellä budjetit ovat olleet yliopiston käynnistysvaiheessa vahvasti alijäämäisiä ja yliopiston pääomien tuotot ovat kohdentuneet alijäämien kattamiseen. Fuusioituneen yliopiston resursseja uudelleen kohdistamalla voidaan edistää tutkimuksen ja koulutuksen rahoitusta perusrahoituksen laskevasta näkymästä huolimatta.

Fuusion alkuaikojen näkemyseroista on päästy parissa vuodessa selkeästi eteenpäin yliopiston seitsemän tiedekunnan yhteistyössä. Tämä näkyy myös tuloksissa: Tampereen yliopistossa toimii useita Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikköjä ja monialaisia tutkimusryhmiä, yliopistossa aloitti elokuussa ainutlaatuinen kansainvälinen monitieteinen tutkijakollegium ja kaksi monialaista tutkimusalustaa käynnisti toimintansa. Tampereen yliopisto oli vuonna 2021 ensimmäistä kertaa yhteishaussa Suomen suosituin yliopisto.

Mari Walls

rehtori

Jarmo Takala

provosti

Tapio Visakorpi

tutkimusvararehtori

Marja Sutela

koulutusvararehtori

Tampereen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide