Niinistö ahkeroi ja yrittää alentaa sodan riskiä - Mielipide | HS.fi

Niinistö ahkeroi ja yrittää alentaa sodan riskiä

16.12.2021 2:00

Kaleva kirjoittaa, että presidentti Sauli Niinistö on noussut lännen ja Venäjän vuoropuhelua edistäväksi luottomieheksi.

”Maanantaina puhelinkeskustelu presidentti Joe Bidenin kanssa, tiistaina puhelu presidentti Vladimir Putinin kanssa. Siinä Niinistön tärkeimmät kalenterimerkinnät tämän viikon alusta.”

”Suomen presidentin tiivis yhteydenpito itänaapuriin ei ole uutta. Presidentti Urho Kekkonen kävi ylipitkän kautensa aikana idän johtajien luona lukuisia kertoja. Tapaamisten ytimessä olivat tuolloin kahdenväliset suhteet.”

”Niinistön ja Putinin kaudella tilanne on ollut toinen. Ajoittain tosin nytkin päällimmäisenä ovat keskinäiset suhteet. – – Erityisesti Niinistö on kuitenkin nostanut kohtaamisissa esiin Euroopan pohjoisosaan liittyviä teemoja.”

”Vuoden 2014 Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sodan alun jälkeen Niinistö on saanut myös arvostelua siitä, että hän pitää yhteyksiä Putiniin, on kutsunut tämän jopa vierailulle – yhtenä harvoista EU-maiden johtajista.”

”Arvostelu on ollut yksiulotteista. Jos Suomen presidentti pystyy yhteydenpidollaan alentamaan vaarallisia jännitteitä Euroopassa, sitä ei kannata pitää nyökyttelynä Moskovan suuntaan. Se, että Niinistöllä on edelleen Yhdysvaltain luottamus ja häntä kuunnellaan myös EU-maissa, kertoo, ettei hänen toimintaansa näin yleensä luetakaan.”

”Ja jos yhteydenpito alentaa sodan riskiä Euroopassa, tilanteesta hyötyy erityisen vahvasti myös Suomi, jolla on itsensä nurkkaan ajaneen sotilasmahdin kanssa 1 340 kilometriä yhteistä rajaa.”

Ilta-Sanomat arvioi, että Niinistön alkuviikosta käymillä poikkeuksellisen tärkeillä puhelinkeskusteluilla voi olla merkitystä rauhalle Euroopassa.

”Uusi Ukrainan sota voisi olla todella aivan eri luokkaa kuin mitä Euroopassa on sukupolviin nähty. Kymmenettuhannet ihmiset saattaisivat menettää henkensä muutamissa päivissä. Sodan seuraukset olisivat arvaamattomat ja vuosikymmenien mittaiset.”

”Sopu olisi välttämätön. Mutta se pitäisi saavuttaa antamatta periksi Venäjän kohtuuttomille vaatimuksille. Ukrainankin sanaa pitäisi kuulla. Tämä ei olisi helppoa.”

”On todella Suomen etu, jos Niinistö pystyi tekemään osansa.”

”Tiedotteen mukaan Niinistö puhui Putinille myös Helsingin hengestä, millä hän on yleensä viitannut juhlakokoushankkeeseensa.”

”Aikoinaan Helsingin henki yhdistettiin 1970-luvun liennytykseen. Tunteiden jäähdytys olisi nytkin tarpeen.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide