Hämmästyin, kun auto lämmitti käteni - Mielipide | HS.fi

Hämmästyin, kun auto lämmitti käteni

Uudet autot ovat jo fiksumpia kuin kuljettajansa, eikä kuljettajaa kohta enää tarvita.

29.12.2021 2:00 | Päivitetty 29.12.2021 9:41

En omista autoa, mutta vuokraan sellaisen aina tarvittaessa. Vuokratessa saa yleensä uuden ja hienon auton, joka yllättää usein iloisesti jollain isommalla tai pienemmällä tekniikan ihmeellä.

Hiljattain vuokrasin auton vapaa-ajan matkalle Savoon. Helsingissä oli ihan kunnolla pakkasta ja Mikkelin pohjoispuolella vielä kylmempää. Helposti palelevana mietin pitkään, mitkä käsineet ottaisin autoon: nahkasormikkaat olisivat liian kylmät, karvarukkaset liian kuumat, joten päädyin villasormikkaisiin.

Ajelin Lahden moottoritiellä jossain Keravan kohdalla, kun käsiäni alkoi kuumottaa. Mitäs tämä nyt on? Jokin uusi vaihdevuosioire?

Sitten tajusin, että auton ratti lämpiää. Ilahduin tästä niin, että hymyilin varmaan seuraavat sata kilometriä. Ajoin autoa pakkasessa paljain käsin.

Autot alkavat olla monessa asiassa fiksumpia kuin kuljettajansa. Joitakin vuosia sitten hämmästyin, kun auto kehotti minua pitämään kahvitauon. Sen mielestä vaikutin väsyneeltä. Hermostuin ja tokaisin, että kumpi tässä on kuskin paikalla, sinä vai minä?

Seuraavilla kerroilla olin jo nöyrempi ja valmis myöntämään, että auto oli oikeassa. Tauko oli tarpeen.

Kun autot ovat kerran näin fiksuja, voisivatko ne tulevaisuudessa myös estää rattiraivon? ”Olet hieman kiihtynyt, pidä tauko.”

Ehkä autoissa voisi olla myös vakiovarusteena rattilukko. Vain puhalluskokeen läpäissyt saisi auton käyntiin. Tai vielä parempaa: ei tarvitsisi edes puhaltaa, kun auto haistaisi hengityksen tai näkisi pupillien koosta, että ”et ole ajokunnossa, kävele kotiin lepäämään”.

Ehkä autoissa on jo tutka, joka ilmoittaa lähestyvästä hirvestä tai peurasta. Ainakin ne seuraavat koko ajan, pysyykö ajaja kaistamerkintöjen sisällä vai ei. Heti tulee huomautus, jos vähän poukkoilet. Uudet autot myös huomaavat säntillisesti jokaisen vaihtuvan nopeusrajoituksen – toisin kuin minä.

Ihan lähitulevaisuudessa autot ilmeisesti ohjaavat itse itseään. Sitten ei tarvitse enää kinastella, kuka on kuskin paikalla. En ole hirveän innostunut ajatuksesta, koska autolla ajaminen on kivaa ainakin ruuhkattomilla maanteillä ja kesäkelillä. Syntyy mukava sekoitus vapauden ja hallinnan tunnetta.

Itseohjautuva auto todennäköisesti kolaroi vähemmän kuin ihminen. Onnettomuuksien yleisin syyhän on tunnetusti se inhimillinen tekijä ratin ja penkin välissä. Teknologia ottaa vallan, ja ihminen nöyrtyy sen edessä.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide