Jouluna on aikaa puhua pankkiturvallisuudesta - Mielipide | HS.fi

Jouluna on aikaa puhua pankkiturvallisuudesta

Monet tapaavat jouluna iäkkäitä läheisiään. Heille voi opettaa esimerkiksi nettipankin käyttöä.

25.12.2021 2:00 | Päivitetty 25.12.2021 6:16

Pankit ovat sulkeneet toimipisteitään ja asiointi on ohjattu nettipankkeihin. Monet vanhukset ovat ymmällään, miten raha-asioita pitää hoitaa digitaalisesti ja mitä riskejä asiaan voi liittyä.

Kaikki ikäihmiset eivät ole vielä sinut digitaalisten pankkiasioiden kanssa. Useita vanhuksia on huijattu erilaisilla tavoilla luovuttamaan pankkitunnuksensa. Huijaukset ovat olleet röyhkeitä, ja monen vanhuksen vaivalla kerätyt säästöt on viety yhdessä hetkessä.

Ehdotan, että iäkkään läheisen pankkiturvallisuusasiat voisi ottaa esille jouluna. Toki tilanne huomioiden ja asiallisesti keskustellen. Pankkikortin nostorajat kannattaa neuvoa asettamaan vastaamaan todellista tarvetta. Monen palveluntarjoajan nettipankissa on mahdollista asettaa päivittäiset käyttörajat tai estää rahansiirrot ulkomaille. Mikäli isoäiti ei ostele tavaraa ulkomailta, kannattaa ehdottaa asettamaan esto ulkomaisille rahansiirroille.

Suosittelen myös mainitsemaan, etteivät pankkitoimihenkilöt tai viranomaiset tule oven taakse hakemaan asiakkaan pankkitunnuksia tai salasanoja. Jos asiakkaan pankkitiliin kohdistuu turvallisuusuhkia, asia selvitetään pankissa eikä rappukäytävässä. Pankkiturvallisuusasioissa kannattaa ohjata asiointi tehtäväksi pankin kautta. Tarvittaessa voi tarjota omaa apuaan asian hoitamiseen.

Tässä on hyvä ja varmasti mieluinen aineeton lahja omalle sukulaiselle.

Henrik Olin

Vihti

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide