Lakiperusteiset oikeudet menevät suositusten edelle - Mielipide | HS.fi

Lakiperusteiset oikeudet menevät suositusten edelle

28.12.2021 2:00

Henriikka Mustajoki ja Janne Pölönen tarkastelivat (HS Mielipide 17.12.) avoimen julkaisemisen lisenssien yksityiskohtia esitellen myös asiaa koskevia taustasuosituksia. Heikki Holopainen puolestaan (HS Mielipide 18.12.) ei näe ristiriitaa tekijänoikeuden ja avoimen julkaisemisen välillä lainkaan ja olisi valmis puuttumaan tekijän vapaaseen sopimisoikeuteen suhteessa kustantajiin. He vastasivat kirjoitukseeni (HS Mielipide 14.12.) siitä, kuinka avoimen julkaisemisen huumassa on ohitettu tutkijan ja opettajan tekijänoikeudet.

Kummassakaan mielipidekirjoituksessa ei nähty sitä, että avoimeen julkaisemiseen liittyy tekijänoikeus- ja perusoikeusongelmia, jotka eivät ratkea pelkästään suosituksia laatimalla.

Mainittakoon vielä, että jakaa ja käyttää -lisensseistä (CC) yleisimmin tarjottu CC BY -lisenssi käsittää vapaan kopiointi-, esittämis- ja muuttamisoikeuden, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Julkaiseva tutkija ei tätä helposti ymmärrä.

Rainer Oesch

professori emeritus (kauppaoikeus), Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide