Menin armeijaan motivoituneena ja määrätietoisena, lähdin sieltä pettyneenä ja rikkinäisenä - Mielipide | HS.fi

Menin armeijaan motivoituneena ja määrä­tietoisena, lähdin sieltä pettyneenä ja rikkinäisenä

Kouluttaja otti minut ainoana naisena silmätikukseen.

Naisvarusmiehiä Suomen kansainvälisen valmiusjoukon kriisinhallintaharjoituksessa Säkylässä 10. marraskuuta 2021. Kuvituskuva

27.12.2021 2:00 | Päivitetty 27.12.2021 7:23

Helsingin Sanomat kertoi (20.12.) naisten kokemasta häirinnästä Puolustusvoimissa. Luin kirjoitusta surullisena, mutta en yllättynyt lukemastani.

Suoritin vapaaehtoisen varusmiespalveluksen kymmenisen vuotta sitten. Olin haaveillut varusmiespalveluksesta ja harjoitellut vuoden ajan kuntosalilla ja lenkkipolulla valmistautuakseni palvelukseen.

Menin armeijaan motivoituneena ja määrätietoisena nuorena naisena. Lähdin kotiin pettyneenä, rikkinäisenä ja kaiken itseluottamukseni menettäneenä. Kärsin varusmiespalveluksen päätyttyä mielenterveysongelmista ja menetin myös työkykyni kuukausiksi.

Joukkueemme kouluttaja kohdisti minuun koko palveluksen ajan nöyryyttävää ja alistavaa käytöstä, joka perustui sukupuoleeni. Olin joukkueen ainoa naissotilas, ja kouluttaja otti minut silmätikukseen ja tuntui suorastaan vihaavan minua sukupuoleni takia. Kaltoinkohtelu sisälsi monenlaista nöyryytystä, muun muassa vessassa käynnin rajoittamista koko päiväksi (naisena en voi virtsata keskellä aukeaa pihaa seisten, muille selän kääntäen) ja jatkuvaa henkilökohtaisuuksiin menevää haukkumista ja arvostelua.

Puhuin asiasta yksikön päällikölle, mutta asia kuitattiin ”se nyt on vähän sellainen” -tyylisellä kommentilla. Nuorena en ymmärtänyt ja uskaltanut ajaa asiaa pidemmälle, vaan purin vain hammasta ja laskin päivä kotiutumiseen. Ilmeisesti mikään ei ole muuttunut.

Puolustusvoimiin pettynyt

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide