Koronavirus voi taas tarttua myös menokehyksiin - Mielipide | HS.fi

Koronavirus voi taas tarttua myös menokehyksiin

22.12.2021 2:00

Ilta-Sanomat toteaa, että talousennusteet ovat muuttuneet entistä epävarmemmiksi Suomen ja muun Euroopan koronavirustartuntojen levitessä.

”Jo ennen neljännen korona-aallon tai entistä tarttuvamman virusmuunnoksen leviämistä oli perusteltua odottaa Suomen ja muun euroalueen talouskasvun hidastuvan ensi vuoden kuluessa. Nyt pelkkä kasvun hidastuminen olisi positiivinen yllätys. Todennäköisempää on, että kasvu hyytyy joksikin aikaa kokonaan – tai, että talous uuvahtaa ainakin lyhytaikaiseen taantumaan.”

”Näin käy sitä todennäköisemmin mitä rajummaksi tämänkertainen korona-aalto osoittautuu – ja mitä kovempiin rajoituksiin ja kansalaisten omaehtoisiinkin varotoimiin vielä päädytään. Se tarkoittaisi Suomellekin jo toista koronataantumaa – ja koronakustannusten tuntuvaa kasvamista.”

”Koronan mahdollisimman tehokas taltuttaminen on tässäkin tartunta-aallossa välttämätöntä paitsi kansanterveyden myös kansantalouden turvaamiseksi.”

”Tämä voi kriisitoimien tuoksinassa unohtua – etenkin, kun kukin uusi tartunta-aalto vastatoimineen kerryttää lisää kustannuksia ja velkaa julkisenkin talouden kannettavaksi.”

”Valtion velkaantumista on luonnollisesti koronaoloissakin pidettävä aisoissa ja mahdollisimman tehokkaasti hillittävä, mutta siinäkin varmin keino on koronan taltuttaminen. Korona- tai tukitoimien laiminlyöminen julkisten menojen pelossa olisi lyhytnäköinen ja kallis virhe, jonka riskejä olisivat koronaepidemian paheneminen ja uhanalaisten yritysten konkurssiaalto – ja sitäkin raskaammat julkisenkin talouden kustannukset velkoineen.”

Turun Sanomat muistuttaa, että ensi keväänä julkisiin menoihin on sovittu toteutettaviksi 370 miljoonan euron leikkaukset.

”Leikkausten teko on vaikeaa, kun omikronvirus nostaa terveydenhuollon menoja ja kärjistää yritysten ongelmia.”

”Koronan vaikutuksiin tarvitaan edelleen rahaa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on ilmoittanut, että kehyksistä pidetään kiinni. Kun uusia menoja on ilmennyt. kehyksistä kiinni pitäminen merkitsee jostakin muusta luopumista.”

Kauppalehden mukaan pääministeri Sanna Marin (sd) ei antanut Ylen lähettämällä pääministerin haastattelutunnilla selvää lupausta siitä, että hallitus palaisi pian menokehyksiin.

”Valtiovarainministeri Saarikko on puolestaan uhannut, että keskusta lähtee hallituksesta, jos kehyksistä lipsutaan. Hallituksessa muhii parhaillaan iso riita, joka saattaa huipentua kevään kehysriihessä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide