Käskeminen on varma keino tappaa lapsen into liikkua - Mielipide | HS.fi

Lasten liikuntaa ei voi ulkoistaa

Liikunnasta tulee tapa vain, jos lapsi näkee perheensä liikkuvan lihasvoimin.

27.12.2021 2:00 | Päivitetty 27.12.2021 8:40

Koululaisten heikko kunto käväisi otsikoissa joulun alla.

Noin 40 prosenttia 5. ja 8. luokan oppilaista on huolestuttavan huonossa fyysisessä kunnossa, kertovat tuoreet Move!-mittausten tulokset. Valtakunnalliset mittaukset kartoittavat muun muassa koululaisten kestävyyttä, nopeutta, voimaa ja liikkuvuutta.

On helppo kauhistella sitä, että kouluikäiset eivät liiku tarpeeksi. Mutta mitä voisi vanhempana tehdä, jotta lapset liikkuisivat enemmän?

Tutkimusten mukaan tehokkain keino on liikkua yhdessä lasten kanssa, kertoo yliopistonlehtori Arto Laukkanen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Hän tutkii liikuntataitojen oppimista sekä vuorovaikutusta lapsiperheissä ja liikunnanopetuksessa.

On siis laitettava luistimet jalkaan, hypättävä pyörän satulaan tai lähdettävä pihalle potkimaan palloa. Nykyelämä ei juuri liikkumista vaadi, ja siksi on syytä näyttää lapsille, että myös lihasvoimin pääsee paikasta toiseen, Laukkanen huomauttaa. Kauppaan, kouluun tai kaverille voi kävellä tai pyöräillä.

Ripaus kekseliäisyyttäkin on tarpeen. Jos lapsen vie autolla kouluun, ei ole välttämätöntä kurvata ovelle saakka. Lapsen voi jättää vaikkapa kilometrin päähän koulusta, mistä hän kävelee loppumatkan, Laukkanen ehdottaa. Näin päiviin tulee säännöllinen liikuntalisä.

Entä jos ilmoittaisi lapsen koriskouluun tai suunnistusseuraan?

Liikuntasiemenen istuttamista ei voi ulkoistaa, Laukkanen painottaa.

”Aikanaan lapsi tai nuori lopettaa harrastuksen. Silloin hän saattaa menettää otteen liikuntaan, jos se on ollut ulkoapäin organisoitua.”

Perheen kanssa liikkuminen tukee Laukkasen mukaan ennen kaikkea lasten omaehtoista halua liikkua. Kun liikunnasta tulee tapa, ajatusta ei tarvitse erikseen myydä lapselle.

Nyt ne laitteet pois ja lähdette ulos liikkumaan, on minunkin ääneni kohonnut käskemään kännykän ääressä jumittavaa jälkikasvua.

Sanat kannattaa kuitenkin valita toisin. Käskeminen on varma keino tappaa into liikkua, 7–10-vuotiaat kertoivat Jyväskylän yliopiston haastattelututkimuksessa.

”Liikuntaa ja digilaitteilla olemista ei pitäisi laittaa vastakkain”, Laukkanen sanoo.

Muutoin lapsi voi kokea, että liikunta on rangaistus.

Laukkasen vinkki on helppo ottaa käyttöön: jatkossa meilläkin sovitaan yhdessä tietty aika digilaitteille ja tietty liikunnalle.

Kirjoittaja on HS:n hyvinvointitoimituksen toimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide