Hävittäjien hehkutus kuulostaa pahalta rauhanaktivistin korvissa - Mielipide | HS.fi

Hävittäjien hehkutus kuulostaa pahalta rauhanaktivistin korvissa

Kun hävittäjäkaupat on tehty, kansalaisille opetetaan sotatekniikan huippua eikä sitä, mihin pommikoneita käytetään.

24.12.2021 2:00

Suomalaiset sekä haikailevat että halveksivat yhtenäisyyskulttuurin aikoja, Kekkoslovakiaa, jossa toisinajattelijoita hiljennettiin. Vuoden kestäneet sotafestivaalit 64 pommikoneen ympärillä kertovat kuitenkin tukahduttavasta yksimielisyydestä. Olemme yhtä suurta perhettä, joka hankkii pommikoneita kuin perheautoja. Kansalaiset ovat voineet lentää upeilla hävittäjillä, ja kansakunnan kotialbumissa ihastellaan naispuolustusministeriä istumassa yhdysvaltalaisessa pommittajassa.

Kun hävittäjäkaupat on tehty, kansalaisille opetetaan sotatekniikan huippua. Vain harvoissa jutuissa on muistutettu, mihin pommikoneita käytetään: tuhoamiseen, tappamiseen, kaiken elollisen nitistämiseen. Klassisen sotapropagandan tavoin ostosten motiivina pidetään rakkaimpien, oman perheen ja oman kansan, suojelemista viholliselta.

Meidän tulisi samaistua Yhdysvaltojen pelkoon maailmanherruuden menettämisestä (Kiina), vaalia omia intressejä ja osallistua länsimaisten arvojen vientiin strategisesti tärkeisiin tai luonnonvaroiltaan rikkaisiin maailmankolkkiin. Olimmehan jo kuin huomaamatta 20 vuotta mukana Afganistanin sodassa, samoin tavoittein. Sotateollisuuden osakkeet ovat huipussaan, tekniikka häikäisee, eikä sotateollisuus osallistu ilmastotalkoisiin.

Olen asunut ja tehnyt töitä Lähi-idässä. Minulle hävittäjähankintojen kotialbumissa ovat Jemenin lapsiuhrit, Irakin ja Syyrian tuhotut tuhatvuotiset kaupungit, miljoonat pakolaisperheet, täsmäaselennokit asuinkortteleissa ja omantunnontuskaiset sotilaat. Nykyaseet sisältävät raskasmetalleja, kuten uraania, lyijyä, elohopeaa ja tinayhdisteitä, ja tutkimuksemme osoittavat, että altistuminen vaikuttaa kielteisesti lasten kehitykseen, ajatteluun ja muistiin.

Erityisesti sikiöt, vauvat ja heidän vanhempansa ovat haavoittuvia. Sotateollisuuden ylpeys myyntivaltistaan on ”sotaoloissa testattu”. Sota, hyökkäys ja mahtipolitiikka eivät ole koskaan tuoneet ratkaisua, asia, jonka unohdamme sotateollisuuden teknisen ylivoiman sokaisemina. Hehkutus siitä, miten hävittäjiemme kantokyky riittää Moskovaan saakka kuulostaa pahalta rauhanaktivistin korvissa.

Raija-Leena Punamäki

psykologi, tutkija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide