Annetaan metsien vanheta rauhassa - Mielipide | HS.fi

Annetaan metsien vanheta rauhassa

Metsien luontainen vanheneminen on huomioitava paremmin Helsingin luonnonhoidossa.

27.12.2021 2:00

Herttoniemen luonnonhoidon suunnitelmille tarvitaan aikalisä. Helsingin metsien luonnonhoidon tapoja tulee muuttaa luonnon monimuotoisuutta ja metsien luontaista vanhenemista paremmin kunnioittaviksi. Luonnonmukaisemmasta metsienhoidosta on jo linjattu Helsingin uudessa strategiassa, tämän tahtotilan tulee näkyä myös konkreettisesti luonnonhoidossa.

Kaupunkistrategiassa linjataan, että virkistys- ja luontoalueiden metsissä ja metsäisillä alueilla suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen ja metsien luontainen vanheneminen on keskeisin tavoite. Etenkin metsien luontaiseen vanhenemiseen soisi kiinnitettävän vielä enemmän huomiota kaupungin luonnonhoidossa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että luovutaan metsien hoitamis- ja uudistustoimenpiteistä ja annetaan metsien vanheta rauhassa hallitun hoitamattomuuden periaatteen mukaisesti.

Herttoniemen luonnon- ja maisemanhoidonsuunnitelma on saanut luontojärjestöiltä kritiikkiä liian rankoista hoitotoimenpiteistä (HS 19.12.). Hyväksyessään Herttoniemen yleisten alueiden suunnitelman kaupunkiympäristölautakunta linjasi vihreiden Tuomas Rantasen esityksestä, että luonnonhoidon toimenpiteiden tulee antaa tilaa metsien luonnolliselle vanhenemiselle ja minimoida pienpuuston harvennusten määrä. Näiden linjausten toteutuminen tulee varmistaa ennen luonnonhoidon suunnitelman hyväksymistä.

Amanda Pasanen

vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide