Pakkausten kiinteistökeräys laajenee Suomessa - Mielipide | HS.fi

Pakkausten kiinteistökeräys laajenee Suomessa

Entistä useampi suomalainen saa omalle kotipihalleen pakkausjätteiden keräysastiat.

23.12.2021 2:00

Seija Volanen kysyi mielipidekirjoituksessaan ”Kierrätyspistettä ei tullutkaan” (HS 19.12.), kuka teki päätöksen, ettei Östersundomiin ole tullut Rinki-ekopistettä.

Pakkausten lajittelu ja kierrätys kiinnostavat Volasen lisäksi entistä useampaa suomalaista. On hienoa, että siitä on tullut luonteva osa arkirutiineja. Pakkausjätteistä kierrätetään jo yli 70 prosenttia, ja valtakunnallisesti Rinki-ekopisteiltä vuodessa kierrätettäväksi kerätty jäte täyttäisi reippaasti yli seitsemän Helsingin Hartwall-areenaa.

Volanen kysyi, miksi Östersundomiin ei ole perustettu Rinki-ekopistettä, vaikka Helsingin kaupunki on varannut alueen sitä varten. Volanen mainitsi Ringin perustelleen tilannetta jätelain ja pakkausasetuksen muutoksella. Syynä on todellakin heinäkuussa 2021 voimaan tullut uudistettu jätelaki. Se parantaa suomalaisten mahdollisuutta kierrättää jätteet ja vauhdittaa kiertotaloutta. Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset kerätään 1.7.2023 alkaen kierrätettäviksi kaikilta vähintään viiden kotitalouden asuinkiinteistöiltä.

Entistä useampi suomalainen saa näin omalle kotipihalleen pakkausjätteiden keräysastiat. Vähintään viiden asunnon kiinteistöjä on Suomessa yli 75 000. Kiinteistökohtaisen keräyksen piiriin tulee vajaat kolme miljoonaa asukasta. Keräyksen ja kierrätyksen kustannuksista vastaavat Suomessa pakkausten tuottajavastuulliset yritykset.

Vastaavasti Rinki-ekopisteverkostoa kehitetään vastaamaan kysyntää ja tarvetta eri alueilla. Tilannetta tarkastellaan valtakunnallisesti, ja lopulliset päätökset ekopisteverkoston kehittämisestä tekevät pakkausten tuottajayhteisöt. Siksi emme ole tässä vaiheessa käynnistäneet lupaprosessia Östersundomissa. Tavoitteenamme on, että lajittelu on kuluttajille mahdollisimman helppoa. Lähtökohtaisesti Rinki-ekopisteet keskitetään jatkossakin sinne, missä ihmiset liikkuvat eli esimerkiksi kauppojen yhteyteen.

Pakkausten kierrättäminen on osa kestävää kuluttamista. Ekopisteverkoston muutoksista viestitään aktiivisesti suunnitelmien tarkentuessa. Huolehditaan yhdessä siitä, että pakkaus kiertää.

Pertti Tammivuori

operatiivinen johtaja

Suomen pakkauskierrätys Rinki oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide