Viikon puheenaiheet - Mielipide | HS.fi

Viikon puheenaiheet

24.12.2021 2:00

1) Vihervoimala

Olkiluoto 3:n reaktori käynnistettiin varhain tiistaiaamuna. Sähköntuotanto alkaa tammikuun lopussa 2022, kunhan ydinvoimala kytketään valtakunnalliseen verkkoon. Täydellä teholla uuden ydinvoiman arvioidaan tuottavan noin 14 prosenttia Suomen sähköstä.

Rakennustyöt alkoivat vuonna 2005, ja voimalan piti valmistua vuonna 2009, mutta lukuisat ongelmat viivästyttivät hanketta. Kulunut aika on kuitenkin tehnyt hyvää ydinvoimalle, sillä kammotusta energiamuodosta on nyt tullut ilmaston pelastavaa fossiilivapaata energiaa, jonka puolesta vihreätkin liputtavat.

2) Vauvauutinen

Jouluun kuuluu syntymän ihme. Sellaisen tarjosi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, 47, joka kertoi Me Naiset -lehden haastattelussa odottavansa ensimmäistä lastaan. Lapsen pitäisi syntyä maaliskuussa. Kiuru kertoi yrittäneensä saada lasta jo kymmenen vuoden ajan ja kutsui tapahtumaa ”luonnon antamaksi lahjaksi”.

Koronavirusepidemian aikana syntyvyys on Suomessa kääntynyt pohjalukemista pieneen kasvuun. Osa ansiosta kuuluu hallituksen ministereille. Kiuru on Li Anderssonin, Maria Ohisalon ja Antti Kaikkosen jälkeen jo neljäs perhevapaalle jäävä nykyisen hallituksen ministeri.

3) Lumijoulu

Koko Suomessa päästään viettämään pitkästä aikaa valkoista joulua. Ensin arktinen ilmavirtaus puhalsi joulun alla Suomeen jääkylmää pakkasilmaa pohjoisesta, ja sitten tulivat lumisateet kuin tilauksesta juuri jouluaaton alla.

Perinteisesti etelärannikolla mustia jouluja on ollut yksi kolmesta, mutta ilmaston lämpenemisen myötä lumijoulut ovat muuttuneet harvinaisemmiksi. Kaksi edellistä joulua vietettiin Helsingissä leudoissa ja lumettomissa tunnelmissa, mutta nyt talvi tiesi paikkansa ja lumisateet osuivat kohdalleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide