Kasvosuojaimia tulee käyttää ohjeiden mukaisesti - Mielipide | HS.fi

Kasvosuojaimia tulee käyttää ohjeiden mukaisesti

Suodatinmateriaalista valmistettuja kertakäyttöisiä hengityksensuojaimia tai erillisiä hengityksensuojainten suodattimia ei ole suunniteltu pestäviksi.

23.12.2021 2:00

Julkisessa keskustelussa on otettu kantaa FFP2- ja FFP3-hengityksensuojainten uudelleenkäyttöön ja pesuun (HS Mielipide 16.12.).

On tärkeää huomioida, että hengityksensuojaimet ovat standardin EN149 mukaisesti valmistettuja henkilönsuojaimia, joiden valmistajia sitovat tarkat tuotevaatimukset. Valmistaja vastaa tuotteen toimivuudesta ja käyttäjän turvallisuudesta. Turvallisuus varmistetaan tuotteessa mukana olevia käyttöohjeita noudattamalla.

Hengityksensuojaimia valmistetaan joko uudelleen käytettäviksi tai kertakäyttöisiksi. Tuotteessa tämä on merkitty kirjaimilla R (reusable) ja NR (non reusable). Työkäytössä kertakäyttöisyys tarkoittaa enimmillään yhtä työvuoroa.

Kertakäyttöiset hengityksensuojaimet luokitellaan niiden suojauskyvyn mukaan. Suojaus muodostuu suodatinmateriaalin kyvystä pidättää epäpuhtauksia ja suojaimen tiiviydestä kasvoilla. Parhaan suojan antaa FFP3-luokan suojain, ja siitä hiukan heikompi suojaustasoltaan on FFP2-luokan suojain.

Suodatinmateriaalista valmistettuja kertakäyttöisiä hengityksensuojaimia tai erillisiä hengityksensuojainten suodattimia ei ole suunniteltu pestäviksi. Mikäli tuotteita käsitellään käyttöohjeiden vastaisesti, ei tuotteen valmistaja enää vastaa tuotteen toimivuudesta.

Oleellista suojauksen kannalta on, että suojain on asetettu kasvoille käyttöohjeen mukaisesti ja se istuu tiiviisti. Oikein käytettynä kertakäyttöiset hengityksensuojaimet suojaavat käyttäjäänsä tehokkaasti monenlaisilta ilmassa olevilta hiukkasilta, kuten viruksilta.

Erityisesti työkäytössä ymmärrys suojainten oikeanlaisesta käytöstä ja toimivuudesta on oleellista, jotta vältytään työperäisiltä ammattitaudeilta tai tapaturmilta. Työnantaja vastaa siitä, että suojaimia käytetään ja huolletaan oikein. Valmistajan käyttöohjeiden vastainen käyttö tai väärän informaation omaksuminen suojainten käytössä on työelämässä vaarallista.

John Bergman

toiminnanjohtaja

Suomen työturvallisuuden liitto Styl ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide