Osa riskiryhmäläisistä saa rokotteen myöhässä - Mielipide | HS.fi

Osa riskiryhmäläisistä saa rokotteen myöhässä

Helsingissä osa riskiryhmäläisistä saa ajan kolmanteen koronavirusrokotukseen vasta yli kuuden kuukauden päästä toisesta rokotuksesta.

23.12.2021 2:00

Helsingin kaupunki avasi kaikille yli 18-vuotiaille ajanvarauksen kolmanteen koronavirusrokotukseen. Tämä on todella hienoa!

Varjopuolena on nyt vain se, että moni 2. riskiryhmään kuuluva sekä 60–65-vuotias, joka oli pystynyt varaamaan ajan kuuden kuukauden päähän tammikuulle, ei saanut aikojaan aikaistettua. Nyt osa riskiryhmäläisistä saa ajan kolmanteen rokotukseen vasta yli kuuden kuukauden päästä toisesta rokotuksesta. Samaan aikaan esimerkiksi Vantaalla ja Espoossa osa muusta väestöstä on onnistunut saamaan aikoja ruuhkautuneesta palvelusta jo joulukuulle.

Kysyin kaupungilta, miksi ei varmistettu ensin, että riskiryhmiin kuuluvat saisivat aikaistettua ajan lähemmäksi uutta suositusta. Sain lakonisen, pahoittelemattoman vastauksen: ”Hei, kiitos yhteydenotosta. Lähes kaikki riskiryhmään kuuluvat ovat saneet 3. rokotteen. Tammikuulle lisätään aikoja.”

Voisiko kaupungilta saada tiedon, minkäkokoisesta väliinputoajaryhmästä oikeasti on kysymys ja millä perusteella heidän kohdallaan prioriteetti ohitettiin? Tähän ryhmään kuuluu myös esimerkiksi opettajia ja muita lähikontaktissa isompien ihmisryhmien kanssa työskenteleviä. Kiinnostaako kaupunkia varmistaa heidän terveysturvallisuutensa ja myös kykynsä työskennellä lähikontakteissa? Onko nyt muuttuneessa tilanteessa selvitetty mahdollisuutta antaa riskiryhmäläisille rokotteita myös pop up -pisteillä ilman ajanvarausta? Riskiryhmäläisten tiedottamisenhan pitäisi onnistua, koska ensimmäisten rokotteiden kohdalla tuli hienosti tekstiviesti rokotusaikojen avautumisesta.

Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen on yksi ihmisen perustarpeista. Viime kuukausien toimet ja keskustelu ovat sivuuttaneet pitkälti tämän tarpeen toimintakykyisten ja työikäisten riskiryhmäläisten kohdalla. Helsingin kaupungin toiminta kolmannen rokotteen suhteen vahvistaa tätä kuvaa.

Terhi Eskelinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide