Metsien monimuotoisuus tarvitsee standardin - Mielipide | HS.fi

Metsien monimuotoisuus tarvitsee standardin

Monimuotoisuusarvon tuominen metsätalousarvon rinnalle saattaisi synnyttää metsätiloille uudet luontoarvomarkkinat.

2.1. 2:00

Metsien monimuotoisuuden tarpeesta käytävää keskustelua leimaa erikoinen ideologioista ja yleistämisestä kumpuava mielipidevaikuttaminen. Kun parempaakaan tietoa esimerkiksi päijäthämäläisen metsätilan avohakkuukuvion lahopuiden lukumäärästä ei ole, käytetään teoreettisiin laskukaavoihin perustuvaa lahopuupotentiaalia (Yle 15.12.).

Teoreettiset tutkimusmenetelmätkään eivät silti muuta sitä tosiasiaa, että metsien monimuotoisuus kasvattaa luonnon vastustuskykyä ja auttaa metsiä sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja sen mukanaan tuomiin tauteihin. Monimuotoisuus on yhteinen arvo niin luontojärjestöille, metsänomistajille kuin viranomaisillekin.

Metsäala kaipaa kipeästi metsätaloudellisten arvojen rinnalle yhteisesti laaditut hyvän monimuotoisuusarvioinnin ohjeet sekä konkreettiset mittarit. Lähtötietoina voidaan hyödyntää tutkimuksiin perustuvaa dataa, esimerkiksi Zonation- ja Metso-ohjelmista (HS 22.12.).

Monimuotoisuusarvioinnin ohjeissa tulisi olla kriteeristö mitattaville kohteille ja selkeä tapa arvottaa esimerkiksi lehdon, siniheinän, kelopuiden ja kalliojyrkänteen monimuotoisuutta. Esimerkiksi metsäarvioijan suorittaman maastoarvioinnin lopputuloksena syntyisi tila- ja kuviokohtainen monimuotoisuuden arvolaskelma.

Monimuotoisuusarvon tuominen metsätalousarvon rinnalle saattaisi synnyttää metsätiloille uudet luontoarvomarkkinat. Kun euro saadaan mukaan keskusteluun, mutu-vaikuttamiselle jää vähemmän tilaa.

Jussi Salomäki

metsätilavälittäjä

Padasjoki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide