Tietenkin, sanoi rouva pääministeri - Mielipide | HS.fi

Tietenkin, sanoi rouva pääministeri

Pääministeri Sanna Marin käyttää puheessaan runsaasti sanomaa vahvistavia tilkesanoja. Niiden tarkoitus lienee osoittaa, että hänellä on homma hallussa.

28.12.2021 2:00 | Päivitetty 28.12.2021 7:06

Pääministeri Sanna Marin (sd) on nyt johtanut Suomen sisäpolitiikkaa hiukan yli kaksi vuotta. Heti alkuun Marin herätti huomiota jämpteillä ja selkeillä esiintymisillään: kuinka valmis hän olikaan uuteen ja vaikeaan tehtävään!

Sittemmin Marinin sädekehä on päässyt hiukan himmenemään. Osasyy lienee sähläys pääministerin virkapuhelimen kanssa: se jäi kotiin, kun Marin lähti juhlimaan. Eduskunnan puhelin sentään tuli mukaan, mutta Marinia yritettiin tavoitella nimenomaan pääministerin virkapuhelimen kautta epäillyn koronavirusaltistuksen vuoksi.

Viime aikoina jopa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on kuulostanut vakuuttavammalta kuin Marin.

Ei Marin aivan pystymetsästä noussut monipuoluehallituksen pääministeriksi. Hän ehti toimia muutaman kuukauden liikenne- ja viestintäministerinä Antti Rinteen (sd) hallituksessa. Käytännön kokous- ja neuvottelutekniikkaa hän oli opetellut johtaessaan Tampereen riitaisaa kaupunginvaltuustoa vuodet 2013–2017. Jo silloin Marin sai mainetta jämäkkänä kokousten puheenjohtajana.

Myös opinnot valmistelivat tulevaa pääministeriä tehtäväänsä. Hän on valmistunut hallintotieteiden maisteriksi. Pääaine Tampereen yliopistossa oli kunta- ja aluejohtaminen.

Lopputyönsä Marin teki kuntien poliittisen johtamisen ammattimaistumisesta. Siitäkin Marinilla lienee omakohtaista kokemusta.

Marin on esiintymisissään pärjännyt yleisesti ottaen hyvin, mutta vakituisen kuuntelijan korvaan alkavat hänen puheestaan jotkin maneerit ja fraasit pistää esiin.

Erityisen ahkerasti Marin käyttää tilkesanaa ”tietenkin”. Esimerkiksi joulun alla 22.12. lähetetyssä Ylen A-studion suorassa haastattelussa Marin käytti tätä sanaa ainakin 16 kertaa. Kuunneltujen pääministerin haastattelutuntien joukossa muita Marinin suosimia tilkkeitä ovat ”totta kai”, ”ilman muuta” ja ”toki”.

Ilmeisesti pyrkimys on antaa ymmärtää, että pääministerillä on homma hanskassa. Aivan kuin hän olisi työpaikkahaastattelussa ja yrittäisi antaa itsestään mahdollisimman vakuuttavan kuvan.

Puheessa tilkesanat kuulostavat luontevilta, mutta jos kuulija alkaa kiinnittää niihin liikaa huomiota, ne vievät huomiota varsinaiselta sanomalta.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide