Suomi ei ole uhka kenellekään - Mielipide | HS.fi

Suomi ei ole uhka kenellekään

Koko puolustusjärjestelmän on oltava riittävän vahva, jotta sen asettama kynnys riittää ohjaamaan potentiaalisen hyökkääjän toisiin ajatuksiin.

28.12.2021 2:00

Rauhanaktivisti Raija-Leena Punamäki kuvaili kirjoituksessaan (HS Mielipide 24.12.) sodan ja väkivallan kauheuksia. Samassa yhteydessä tutkija viittasi mielestäni kielteisesti Suomen viimeaikaiseen ilma-asehankintapäätökseen, arvioimatta sitä sen tarkemmin.

Peruslähtökohta on, että Suomi ei ole eikä halua olla uhka kenellekään. Mitkään sodan kauheudet eivät toteudu sen rajoilla, ellei Suomeen yritetä sen ulkopuolelta hyökätä. Omakohtaisesti sodan kauheudet toistuvasti kokeneena ajattelen, että maamme haluaa omalta osaltaan ajaa rauhan asiaa, mutta realistisista lähtökohdista.

Sanotaan, että sotilaallisella tyhjiöllä on tapana täyttyä. Viime sodissa Suomeen hyökänneelle viholliselle oli muodostunut käsitys, että pääkaupunkimme on vallattavissa parissa viikossa, ja houkutus hyökkäykseen oli suuri. Toisin kävi – Suomi pystyi puolustautumaan. Säilytimme itsenäisyytemme, joskin erittäin raskain uhrein.

Jokaisella valtiolla on oikeus ja velvollisuus puolustaa maataan ja sen kansalaisia. Vahva maanpuolustustahto ei yksin riitä. Koko puolustusjärjestelmän on oltava riittävän vahva, jotta sen asettama kynnys riittää ohjaamaan potentiaalisen hyökkääjän toisiin ajatuksiin. Tähän tähtää osaltaan myös äskettäin yksimielisesti tehty ilma-asehankintapäätös.

Suomi haluaa elää sovussa ja yhteisymmärryksessä kaikkien kanssa. Toivomme parasta mutta samalla pahimpaan varautuen. Haluammehan myös vastaisuudessa päättää omista asioistamme itse, eikö niin?

Suomella on kaikkien rajanaapureittensa kanssa rauhalliset rajat. Toimikaamme yhdessä sen puolesta, että ne myös sellaisina säilyisivät, esimerkkinä muulle maailmalle.

Erkka Lindström

filosofian maisteri, reservin vänrikki

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide