Hyvin hoidettu armeija on pelote hyökkääjälle - Mielipide | HS.fi

Hyvin hoidettu armeija on pelote hyökkääjälle

Me suomalaiset emme halua sotaa naapuriemme kanssa.

30.12.2021 2:00

Rauhanaktivisti Raija-Leena Punamäki (HS Mielipide 24.12.) kirjoitti oman näkemyksensä Suomen hävittäjähankinnoista. Haluaisin tuoda julki toisenlaisen näkemyksen.

Suomi on niin pieni valtio ja asemahti, ettei kukaan varmasti kuvittele meidän suunnittelevan hyökkäyssotaa. Niinpä kaikki asehankinnat tähtäävät puolustussotaan. Panssarit, laivat ja lentokoneet ovat kalliita hankintoja. Niiden hankinta pitää jaksottaa hyvin pitkille ajanjaksoille.

Vihollisillamme ei ole tapana ilmoitella vuosia etukäteen hyökkäyspäivämääräänsä. Ne ovat aina tulleet yllättäen. 1939 armeijamme hankinnat oli laiminlyöty ja varustuksemme oli puutteellista ja osin vanhanaikaista. Sen sodan lopputulos oli hiuskarvan varassa.

Ehkäpä näistä ajoista on opittu se, että pidetään huolta puolustusvoimistamme. Hyvin hoidettu armeija on myös pelote hyökkääjälle.

Kuulumatta rauhanjärjestöihin toivon todellakin, ettei sotakoneitamme tarvittaisi jonakin päivänä. Mielestäni kaikki suomalaiset ovat rauhanaktivisteja. Me emme halua sotaa naapuriemme kanssa.

Lähi-idässä sotien syyt eivät johdu hävittäjistä eikä pommittajista, vaan johtajien kyvyttömyydestä elää sivistyneesti ja rauhanomaisesti.

Heikki Valtonen

eläkeläinen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide