Sähkön hintaan vaikuttaa moni eri tekijä - Mielipide | HS.fi

Sähkön hintaan vaikuttaa moni eri tekijä

Nopea siirtymä uusiutuviin tasoittaisi sähkön hintaa, mutta nykyinen markkinarakenne ei tue sitä.

31.12.2021 2:00

Sähkön hintaan Euroopassa vaikuttaa moni eri tekijä: saadaanko kuivan kesän jälkeen tarpeeksi vesivoimaa, mikä on voimalaitosten huoltotilanne, pystyykö tuulivoima paikkaamaan tilannetta? Fossiilisen sähköntuotannon hinta tulee olemaan hyvin epävakaa. Siirtymä uusiutuviin energiamuotoihin tasoittaa hintoja pitkällä aikavälillä, koska niiden tuottaman sähkön hinta perustuu alussa tehtävään investointiin, ei maailman markkinoiden mukaan vaihteleviin polttoainekustannuksiin, kuten fossiililaitoksissa.

Suomessa yli 80 prosenttia sähköntuotannosta on jo hiilineutraalia, mutta vakaa tuotantokapasiteetti pienenee perinteisten laitosten poistuessa markkinoilta. Säiden vaihtelu aiheuttaa tulevaisuudessakin sähkön kulutukseen piikkejä, jotka täytyy saada katettua. Yksi tapa tasata sähkönkulutuksen ja tuotannon epäsuhtaa ovat joustot kulutuksen ja tuotannon välillä. Tulevaisuudessa vesivoima ja sähkövarastot tarjoavat joustoja sähköntuotantoon, samoin sähkön kysyntäjousto. Kapasiteetin riittävyyden osalta paljon luotetaan naapurimaistamme saatavaan sähköön sekä reservissä oleviin fossiililaitoksiin.

Koska uutta sähköä tullaan tuottamaan paljon luonnon ehdoilla, olemme nyt suuren kysymyksen edessä: jotta saamme rakennettua uusia hiilineutraaleja tuotantolaitoksia ja samalla taattua luotettavan sähköntuotannon, tarvitsemme investointeja. Kyseessä on iso muutos. Tarvitaan uusi markkinatuotteita tai -mekanismeja, jotka mahdollistavat pitkäaikaiset investoinnit puhtaan, joustavan ja luotettavan sähköntuotannon kapasiteetin kasvattamiseksi.

Tämänhetkisten selvitysten perusteella kokonaan uusiutuvien energialähteiden nopeutettu käyttöönotto voi alentaa sähkön tuotantokustannuksia ainakin 25 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Meillä on paljon dataa sähköntuotannosta, hyviä ennusteita hintakehityksen suhteen sekä toimivat laskenta- ja suunnitelmaohjelmat. Teknologia on olemassa, nyt tarvitaan investointeja.

Antti Alahäivälä

johtaja, liiketoiminnan kehitys, Wärtsilä Energy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide