Alkuvuosi on taloudellisesti tiukka pienituloisille pitkäaikaissairaille - Mielipide | HS.fi

Alkuvuosi on taloudellisesti tiukka pienituloisille pitkäaikaissairaille

Voisiko ajatella, että samaan maksukattoon sisällytettäisiin lääkekulujen ohella esimerkiksi poliklinikkamaksut?

2.1. 2:00

Vuoden vaihduttua maksukaton kerryttäminen alkaa jälleen nollasta. Monelle pienituloiselle pitkäaikaissairaalle se tarkoittaa taloudellisia huolia, kun elintärkeät lääkkeet maksavat paljon.

Esimerkiksi monet tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon tarkoitetut lääkkeet ovat kalliita, ja ne korvataan vain rajoitetusti. Se tarkoittaa satojen eurojen lääkemaksuja aina siihen asti, kunnes vuotuinen asiakasmaksujen enimmäismäärä saavutetaan. Tämän päälle tulevat poliklinikka­maksut, jotka kerryttävät erillistä maksukattoa.

Sairausdiagnoosi ei ole ihmisen oma valinta. Kuka vain voi sairastua, eikä kenenkään soisi kärsivän tilanteesta enää taloudellisesti. Siksi toivoisinkin, että järjestelmän alkuvuosi­painotteisuutta muutettaisiin inhimillisemmäksi. Voisiko ajatella, että samaan maksukattoon sisällytettäisiin lääkekulujen ohella esimerkiksi poliklinikka­maksut? Toivottavasti asiakasmaksulain uudistamisen seuraava vaihe muuttaa maksukattojärjestelmää niin, ettei alkuvuosi olisi taloudellisesti haastava pienituloisille pitkäaikaissairaille.

Sari Savela

kauppatieteiden maisteri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide