Kunnon kansalainen tarkoittaa eri asioita Suomessa ja Venäjällä - Mielipide | HS.fi

Kunnon kansalainen tarkoittaa eri asioita Suomessa ja Venäjällä

Suomessa venäläisiä pidetään metelöivinä, mutta Venäjällä kunnon kansalainen on hiljainen.

30.12.2021 2:00 | Päivitetty 30.12.2021 6:26

Uuteenvuoteen kuuluvat lupaukset, joiden taustalla kummittelevat tavoitteet pyrkimyksestä kunnon kansalaisuuteen.

Kunnon kansalainen määritellään yhteiskunnassa vallitsevien arvojen ja normien mukaan. Suomessa ja Venäjällä se tarkoittaa eri asioita.

Suomessa säästäväisyys on aina kuulunut hyveisiin itaruuteen asti. Kunnon kansalainen säästää edelleen, mutta nykyään hän sijoittaa varansa osakkeisiin. Yksityisten osakesijoittajien määrä on Suomessa kasvanut räjähdysmäisesti, ja media tulvii sijoitustarinoita.

Kunnon kansalaiselta säästäminen sujuu, mutta rahan antaminen on vaikeampaa. Tippauskulttuuri hämmentää suomalaista vuodesta toiseen sekä kotimaassa että ulkomailla. Lehdestä pitää kysyä neuvoa, onko ”oikein” antaa kerjäläiselle rahaa.

Venäjältä vastaavanlainen varallisuuspuhe ja sijoitusvillitys toistaiseksi puuttuvat. Anteliaisuus taas näkyy esimerkiksi ylenpalttisena vieraanvaraisuutena.

Venäläisten yleisin uudenvuodenlupaus tänä vuonna on kouluttautua ja lukea enemmän, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Toiseksi yleisin lupaus on omistaa enemmän aikaa perheelle.

Uudenvuodenlupauksia tekevät pääasiassa nuoret, joiden parissa korkeakoulutuksen arvostus on laskenut. Korkeasti koulutetun maan nuoret ovat ryhtyneet pitämään opiskelua ajanhukkana, koska sitä ei pidetä nopean sosiaalisen median menestyksen kannalta hyödyllisenä.

Yhteistä kunnon kansalaiselle molemmissa maissa on kuuliaisuus. Se tosin näyttäytyy eri tavoin.

Suomessa kunnon kansalainen on ottanut kaksi tai kolme koronarokotetta. Hän odottaa ja noudattaa vallanpitäjien ohjeita, kuten ”saa mennä joulukirkkoon” tai ”ei mennä liian liki”.

Venäjällä terveysturvallisuuden pohdinta ei kuulu vuoden suurimman juhlan eli uudenvuoden viettoon.

Suomessa venäläisiä pidetään metelöivinä, mutta Venäjällä kunnon kansalainen on hiljainen.

Venäjällä hiljaisuus on säilynyt kansalaisen ihanneominaisuutena jo vuosikymmeniä Neuvostoliitosta asti, vaikka muuten yhteiskunta edellyttää kunnon kansalaiselta eri asioita eri aikakausina.

Venäjällä äänekkäimmät toisinajattelijat vaiennetaan, viimeisimpänä maan vanhin ihmisoikeusjärjestö Memorial, joka lakkautettiin tällä viikolla.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide