Edistääkö Putin tahtomattaan Suomen Nato-jäsenyyttä? - Mielipide | HS.fi

Edistääkö Putin tahtomattaan Suomen Nato-jäsenyyttä?

Jäsenhakemus tulisi laittaa vireille, koska Kremlin johto ei tule koskaan ainakaan Putinin aikana lieventämään näkemyksiään.

30.12.2021 2:00

Runsaan parinkymmenen vuoden ajan Suomessa on käyty Naton jäsenyyteen liittyvää keskustelua puolesta ja vastaan. Merkittävimmin Naton vastaiseen kansalaismielipiteen muokkaukseen ovat mielestäni vaikuttaneet 2000-luvun alkupuolelta alkaen vasemmistopuolueiden ja keskustan johtavat poliitikot.

Korjataanko heidän kylvämäänsä satoa nyt, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa rajoittaa maamme itsemääräämisoikeutta? Onko Kremlin johto toisaalta ymmärtänyt, että heidän kannanottonsa koskien Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä puolustusliitossa todennäköisesti vain lisää Nato-jäsenyyden kannatusta maassamme?

Vuosien varrella useimmat johtavat poliitikot ovat vastanneet Natoon liittymistä koskevaan kysymykseen: ”Tällä hetkellä ei ole tarvetta – onhan meillä optio.” Olisiko heidän vastauksensa samaan kysymykseen tänään: ”Geopoliittinen tilanne on tällä hetkellä niin jännittynyt ettei Suomi voi hakea jäsenyyttä.”

Jäsenhakemus tulisi laittaa vireille, koska Kremlin johto ei tule koskaan ainakaan Putinin aikana lieventämään näkemyksiään maamme Natoon hakeutumisen suhteen. Todennäköisesti kannanotot vain koventuvat.

Suosittelen jokaista maamme Nato-jäsenyyttä pohtivaa kansalaista selvittämään itselleen, päätetäänkö Suomen hakeutumisesta läntisen puolustusliiton jäseneksi Suomen eduskunnassa vaiko Kremlissä ja Venäjän duumassa?

Risto Isomeri

erikoislääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide