Työmarkkinoilla riidellään rajusti periaatteista - Mielipide | HS.fi

Työmarkkinoilla riidellään rajusti periaatteista

30.12.2021 2:00

Etelä-Suomen Sanomat toteaa, että vuodenvaihteen lähestyessä tilanne työmarkkinoilla kiristyy.

”Paperiliitto, Sähköliitto ja ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet aloittavansa uudenvuodenpäivänä työnseisauksen kaikilla UPM:n tehtailla jo keväällä virinneiden mutta tahmeasti edenneiden työehtosopimusneuvottelujensa vauhdittamiseksi. Tuloksettomina keskeyttivät myös Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus omat neuvottelunsa maanantaina.”

”Työntekijäpuolen palkankorotusvaateita työnantajaleiri toppuuttelee muistuttamalla, että hyvät suhdanteet ovat jo tasaantumassa ja yritysten tulevaisuudenusko heikkenemässä, joten tilannetta ei pitäisi tieten tahtoen horjuttaa lietsomalla epävarmuutta työmarkkinoille. Tämä on ymmärrettävä huomio, mutta sille ei näytä olevan luvassa vastakaikua ay-liikkeen suunnalta.”

”Valtakunnallisista sopimuksista on luovuttu, eikä UPM tyydy enää edes yrityskohtaisiin sopimuksiin vaan haluaa solmia niitä kaikille liiketoimialueilleen erikseen.”

”Enää ei siis riidellä vain palkoista vaan mitä suurimmassa määrin perustavaa laatua olevista kysymyksistä, mikä ennakoi työmarkkinoille entistä levottomampia aikoja.”

Savon Sanomat kirjoittaa, että joissain kiistoissa ei ole kyse rahasta tai työehdoista vaan uusista sopimisen tavoista ja periaatteista.

”Palkansaajapuolen edustajat eivät ole tajunneet, että vastapuolella ei ole enää työehtosopimusneuvottelujen koulimia ihmisiä, joiden kanssa on yhteinen tilannekuva, vaan tiukasti yrityksensä parasta katsovia yritysjohtajia, jotka haluavat maksaa vain työnteosta.”

”Julkisuudessa esitettyjen kannanottojen perusteella osapuolilta niin Keitele Groupin kuin UPM:n kiistassa puuttuu halua ymmärtää vastapuolen näkökantoja. Suhteellisuudentaju horjuu eritoten palkansaajapuolella.”

”AKT:n tuenilmaukset Teollisuusliitolle ovat kuin tykillä ampuisi kärpästä: Keitele Groupin saarto jatkuu käräjäoikeuden kiellosta ja miljoonasakon uhasta huolimatta, ja tiistaiaamuna pysähtyivät satamat.”

Kauppalehti ei hyväksy auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n tiistaista tukilakkoa satamissa.

”Suomen ulkomaankaupan pysäyttäminen yhtä yritystä koskevan työriidan takia on suhteeton teko. Siitä kärsivät lukuisat täysin syyttömät yritykset ja koko Suomen kansantalous.”

”Suomen työrauhalainsäädännön voi nähdä olevan aikansa elänyt. Se on tehty maailmaan, jossa AKT:n tukilakon kaltaiset seisahdukset eivät aiheuttaneet niin suurta vahinkoa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide